Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Analys: Coronakrisen vilade som ett tungt moln över vicepresidentdebatten – tv-publiken bjöds denna gång på en "normal" debatt utan förolämpningar

Från 2020
Uppdaterad 09.10.2020 16:14.
De bästa bitarna från debatten mellan Pence och Harris – se vilka fem punkter vicepresidentkandidaterna drabbade samman om - Spela upp på Arenan

Den viktigaste vicepresidentdebatten någonsin. Det var en utbredd förhandsuppfattning bland många i USA inför duellen mellan Kamala Harris och Mike Pence i natt.

Amerikanerna har en välkänd fallenhet för överdrifter men den här gången fanns det fog för påståendet.

Medan sjuttio miljoner amerikanska tv-tittare förra veckan tvingades bevittna Trump och Biden förolämpa varandra i en debattillställning ovärdig en presidentvalrörelse, fick publiken denna gång en påminnelse om att det fortfarande går att föra ett “normalt”, rentav civiliserat politisk samtal i ett politiskt tudelat USA.

Någon vapenvila var det ändå inte frågan om även om Harris och Pence utåt sätt förhöll sig respektfullt mot varandra.

Coronakrisen i fokus

Åklagaren Harris angrep som väntat Trumpadministrationen för misskötseln av coronapandemin, räknade upp den dystra statistiken och beskrev det som “det största misslyckandet av en presidentadministration någonsin.”

Pence hänvisade till Trumps reseförbud mot Kina i januari och försökte framställa Trumpadministrationens coronarespons i ett mer gynnsamt ljus utan att övertyga. Han undvek att svara på moderatorfrågan om varför det amerikanska folket ska ha förtroende för Trumpadminisatrationens coronapolitik när viruset redan sprider sig i Vita huset.

Många amerikaner har tveklöst ställt samma fråga de senaste dagarna.

Coronapandemin hänger som ett tungt moln över valrörelsen och de tjocka plexiglasen som hade byggts upp på debattscenen mellan vicepresidentkandidaterna - som stod på flera meters avstånd från varandra - utgjorde en fysisk påminnelse om hur pandemin rubbat amerikanernas vardag.

Varapresidenttiehdokas Kamala Harris tv-väittelyssä.
Bildtext Kamala Harris kritiserade Trumpadministrationen för misskötsel av coronpandemin.
Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW

Pence målade upp ekonomiska hotbilder om Biden vinner

Pence hade den föga avundsvärda uppgiften att göra sitt för att försöka rädda den sittande presidentens kampanj som i ljuset av Bidens växande gallupledning och i kölvattnet av viruskatastrofen i Vita huset nu verkar ha spårat ur.

Inom ekonomin och klimatpolitiken såg Pence sin chans. Han målade upp välbekanta hotbilder om ekonomisk kollaps, förlorade arbetsplatser och en lavin av skattehöjningar ifall Joe Biden vinner valet och med stöd av “vänsterradikala” Kamala Harris kommer åt att implementera sina visioner.

Budskapet skulle, trots överdrifterna, möjligen ha ett bättre genomslag mot en kandidat som Bernie Sanders. Eller ifall USA inte fortfarande var mitt inne i en ekonomisk svacka med en arbetslöshet på närmare åtta procent - en historiskt sett hög siffra i USA.

Men tesen verkar inte bita på Biden som varit mån om att inte omfamna de mest progressiva ekonomiska visionerna från Sanderslägret eller miljöprogrammet Green New Deal.

Mike Pence under debatt med Kamala Harris.
Bildtext Pence målade upp välbekanta hotbilder om ekonomisk kollaps och förlorade arbetsplatser.
Bild: Copyright � 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press

Kamp om högsta domstolen att vänta

Vicepresidentdebatten tangerade också utnämningen av en ny domare till den högsta domstolen.

Pence bedyrade sin beundran för Trumps kandidat, den konservativa domaren Amy Coney Barrett, som republikanerna vill tillsätta ännu i rekordfart innan presidentvalet.

Harris betonade som väntat att väljarna - av vilka över fem miljoner redan hunnit rösta i valet - bör få säga sitt och att utnämningen bör göras av den kandidat som vinner valet och blir nästa president.

Inom ekonomin och klimatpolitiken såg Pence sin chans

Ifall republikanerna lyckas driva igenom utnämningen har vissa demokrater hotat med repressalier och föreslagit att demokraterna bör utnämna nya medlemmar till högsta domstolen och utöka antalet domare från nuvarande nio.

Det förutsätter att demokraterna vinner i november - både presidentposten och en majoritet i senaten.

Ett mycket möjligt scenario med tanke på det rådande opinionsläget.

Pence krävde svar från Kamala Harris på om en sådan politisk manöver ingår i Bidenadminsitrationens planer, men Harris undvek att svara på frågan.

Även Pence - som en gång i tiderna gjorde karriär som repliksnabb radiostjärna i hemdelstaten Indiana - duckade flera frågor för att i stället styra in sig på de egna valteserna.

En upprivande politisk kamp om högsta domstolen är i vilket fall att vänta, redan före presidentvalet, men möjligen också nästa år - ifall Joe Biden och demokraterna kammar hem segern i valet.

Mike Pence och Kamala Harris under en valdebatt.
Bildtext Susan Page från tidningen USA Today ledde den sansade debatten.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

En sansad - men betydelselös debatt?

Vicepresidentdebatter brukar sällan ha en stor betydelse för utgången i ett presidentval och det finns lite som tyder på att duellen mellan Pence och Harris blir ett undantag - trots de uppskruvade förhandsförväntningarna.

Majoriteten av de amerikanska väljarna har redan en klar åsikt om hur de tänker rösta, och nattens debatt lär inte få många att ändra sig.

Däremot fick den amerikanska tv-publiken för första gången på månader se en politisk debatt som påminde om - just det - en sansad politisk debatt mellan två slipade politiker som representerar två väldigt olika framtidsvisioner.

Här kan du se debatten i sin helhet:

USA:s presidentvalsdebatter - Spela upp på Arenan

Lyssna också på serien USA och Trump - mot valet 2020 om viktiga teman inför valet i november

Diskussion om artikeln