Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Krögare drabbas hårt av att behöva stänga tidigt: "Det är mellan midnatt och 04 vi tjänar in vår personals löner"

Från 2020
Bardisken vid restaurangen Harry´s.
Bildtext Restauranger och nattklubbar måste från söndag stänga tidigare.
Bild: Jarkko Riikonen / Yle

Från och med söndag den 11 oktober gäller nya restriktioner för restauranger i landskap där smittospridningen eskalerar, bland annat Egentliga Finland.

De nya restriktionerna innebär att utskänkningen av alkohol ska avslutas redan klockan 22, och klockan 23 ska restaurangerna vara stängda. Det påverkar många restauranger mycket negativt, speciellt krogar som får in största delen av sin inkomst efter midnatt.

Christa Nordlund-Hiltunen är restaurangchef på en restaurang med tillhörande nattklubb i centrala Åbo. Hon säger att restriktionerna kommer att drabba deras verksamhet hårt.

- Det är såklart en enorm förlust. Det innebär att våra timanställda inte får timmar, det skär i en att de inte kan räkna med oss som inkomstkälla. Ägarna bär ju såklart den största bördan och får slita för att hålla allt flytande.

"Allt är avbokat. Vi har ingenting kvar"

Restaurangerna kommer från och med söndag även att bara få ha hälften av den normala mängden kunder samtidigt. Nordlund-Hiltunen säger ändå att problemet framför allt är att de är tvungna att stänga så pass tidigt.

- Det är mellan midnatt och 04 som vi tjänar in det som vi behöver för att betala våra räkningar och vår personals löner.

Hösten ser väldigt tom ut, eftersom inga av de evenemang som hade planerats kommer att ordnas på grund av coronaläget.

- Allt är avbokat. Vi har ingenting kvar. Det är ju ledsamt, och stressande. Det finns mycket osäkerhet. Det ser ju inte särskilt ljust ut.

"Det handlar bara om att hålla oss flytande"

Nordlund-Hiltunen säger ändå att hon försöker tänka positivt, trots att läget ser dystert ut.

- Jag försöker ju hålla humöret uppe, peppa personalen, men inte är det så lätt i de här tiderna. Man behöver ju inte vara någon matematiker för att förstå att det inte är lönsamt alls att hålla öppet för tillfället, i synnerhet inte om vi stänger vid 23. Just nu handlar det bara om att hålla oss flytande.

På restaurangen har man vidtagit flera åtgärder för att försöka göra det så säkert som möjligt. Bland annat har man installerat plexiglas vid kassorna, det finns skyltar på väggar och golv som påminner om att hålla avstånd. Personalen säger också till om kunderna inte följer regler om avstånd till exempel.

En servitör på en bar fyller ett glas med öl från en ölkran
Bildtext Bildsättningsbild. De nya restriktionerna innebär att utskänkningen av alkohol ska avslutas redan klockan 22, och klockan 23 ska restaurangerna vara stängda.
Bild: Gonzalo Remy / Unsplash

Svårt att undvika trängsel

Nordlund-Hiltunen medger ändå att det inte alltid går att undvika trängsel, trots att personal och säkerhetsvakter säger till.

- Kunderna måste såklart också ta sitt ansvar, men vi säger alltid till då vi ser att folk rör sig för nära varandra. Var man än rör sig så kan det ju vara svårt att undvika trängsel, inte går det alltid att undvika trängsel i matbutiker heller.

Nordlund-Hiltunen säger att det känns lite orättvist att det är just restaurang- och krogbranschen som drabbas, även om hon förstår att det finns risker speciellt då människor har druckit alkohol till exempel. Hon anser ändå att annan verksamhet också borde begränsas om restauranger och krogar begränsas.

- Vårt problem är inte att våra gäster inte skulle bete sig, vårt problem är att vi inte får våra gäster till oss i och med de nya restriktionerna. Restaurang- och krogbranschen målas ju ändå ut som boven i dramat, och säkert är vi också en av bovarna, men vi är inte de enda.

- Ungdomarna och även äldre kommer nog att fortsätta festa ändå, men hemma istället för på krogen. Det kanske inte heller alltid är bra.

"Restaurangerna beskylls allt för mycket för spridningen"

I en intervju med Yle Turku säger Ilkka Joukanen, ordförande för turism- och restaurangförbundet MaRa i Egentliga Finland, att han är förundrad över regeringens beslut och att han tycker att man beskyller restaurangerna för mycket för spridningen av coronaviruset.

Maran Varsinais-Suomen yhdistyksen puheenjohtaja Ilkka Joukanen
Bildtext Ilkka Joukanen, ordförande för MaRa i Egentliga Finland, tycker att man beskyller restaurangerna för mycket för spridningen av coronaviruset.
Bild: Minna Rosvall / Yle

- Om det här håller på länge kommer det att i det långa loppet vara en dödsstöt för nattklubbarna. Statsministern har ju efterlyst samhälleligt ansvar av företagen. Var är regeringens samhälleliga ansvar? Människor blir arbetslösa på grund av regeringens beslut. Men det finns inga tydliga bevis på att restaurangerna skulle vara den värsta och enda smittokällan i det här landet, säger Joukanen.

Diskussion om artikeln