Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Infektionsöverläkare: Rätt bra beredskap vid Vasa centralsjukhus om smittan sprids till den äldre befolkningen

Från 2020
Man med läkarrock står framför Vasa centralsjukhus. Ser allvarlig ut.
Bildtext Enligt infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus var torsdagens siffra väntad och så här kan det fortsätta i många dagar ännu, säger han.
Bild: Yle/Pia Lagus

50 nya coronafall har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt. De allra flesta är fortfarande unga studerande med lindriga symptom. Men skulle smittan spridas till den äldre befolkningen är beredskapen vid Vasa centralsjukhus rätt god, säger infektionsöverläkare Juha Salonen.

Antalet coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt är nu uppe i 384. De flesta av de nya fallen är fortsättningsvis studerande, men bland de smittade finns också några personer i 30-årsåldern.

Incidenstalet i sjukvårdsdistriktet har nu stigit till 164 per 100 000 invånare.

Enligt infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus var torsdagens siffra väntad och så här kan det fortsätta i många dagar ännu, säger han.

- Igår såg det ut som om antalet positiva skulle vara på väg neråt småningom men vi får se vad som händer.

God beredskap vid Vasa centralsjukhus

Ingen av de insjuknade behöver sjukhusvård, vilket är bra, säger Salonen.

- Men det är förstås en jättestor mängd fall så det finns nog risk för vidare smitta i området och att personer som är äldre eller hör till någon riskgrupp smittas.

Enligt Salonen är beredskapen vid Vasa centralsjukhus rätt god ifall läget förvärras och det kommer patienter som kräver sjukhusvård.

- Om det blir många patienter i sjukhusvård har vi möjlighet att öppna en kohortavdelning för coronapatienter. Det har vi planerat redan för ett halvt år sedan.

På kohortavdelningen finns plats för omkring 20 coronapatienter som behöver sjukhusvård.

- Sen måste man också ställa in vissa operationer om epidemin blir riktigt svår i området.

Bara några patienter behövde intensivvård under våren

Salonen säger att man under hela våren hade bara några patienter på intensiven och då räckte resurserna mycket väl till. Hur läget utvecklas under hösten kan man inte veta, men de unga patienterna har i alla fall mycket lindriga symptom, säger han.

Men ni klarar läget även om smittan skulle spridas till exempelvis ett äldreboende?

- Det borde vi göra.

På onsdagen infördes besöksförbud på stadssjukhuset samt på det effektiverade serviceboendet för seniorer i Vasa, med anledning av det förvärrade epidemiläget i staden.

“Nästan otroligt att smittan har spridit sig så lätt”

Smittspårningen är fortsättningsvis utmanande, säger Salonen.

- Vi har så högt antal positiva här per dag nu. Också i Helsingfors har man haft svårigheter med smittspårningen fast där finns tiotals eller hundratals människor som kan göra arbetet. Så man kan bara tänka sig vad det här betyder i ett litet sjukvårdsdistrikt.

Salonen tycker fortfarande det är märkligt att Vasa haft så många unga människor som smittats på studentevenemang.

- Det är nästan otroligt tycker jag, hur lätt smittan har spridits på evenemangen.

Diskussion om artikeln