Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mikael Backman är den karismatiska företagsledaren från Karis som har svårt att knipa käft: “Min mamma brukade säga att jag beter mig som Trump”

Från 2020
Mikael Backman Daniel Olinin vieraana.
Bildtext Företagsledaren Mikael Backman är Daniel Olins gäst i veckans avsnitt.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Mikael Backman är killen från Karis som levde den amerikanska drömmen. Efter att han fick sparken som Viking Lines vd basar han i dag över 200 restauranger runtom i Finland. Under åren i USA blev han amerikansk medborgare och snabbmatskulturen tog han med sig därifrån. ”Ingen har blivit rik på sallad i Finland”, hävdar Backman när han gästar Daniel Olin.

En stor del av sitt vuxna liv har Karisbon Mikael Backman bott i USA. Han må vara tillbaka i Finland sedan tio år, men sitt amerikanska medborgarskap har han kvar.

På frågan vem han ska rösta på skrattar Backman.

– Det behöver man väl inte fråga, det finns ju bara en. Det blir Joe Biden.

Att företagsledaren och den självutnämnde kapitalisten Backman röstar demokratiskt verkar ändå överraska personer i hans omgivning, som utgår från att han är en anhängare av Donald Trump.

Backman är inte förvånad.

– Folk har påstått att jag har röstat på honom redan i förra valet.

Ser man på sociala medier borde vi ju stänga. Det är inte pop att lägga ut en bild på en baconburgare, men nog vill man visa upp sig med två sparrisar med lite olivolja på.

Backman tror att hans förkärlek för att frispråkigt säga som det är och att gå sin egen väg kan bidra till att han kopplas ihop med den sittande presidenten.

– Men han har så mycket dåligt att jag inte skulle vilja dra ett likhetstecken mellan oss.

Något som hans numera avlidna mamma gjorde ibland när hon blev arg på sin äldsta son.

– Hon brukade säga att jag beter mig som Trump. Men då sa jag “då är det ju du som har skapat honom”.

Den amerikanska drömmen krossas

Backman kallar Trumps politik för den “stora lögnen” även om han inte motsätter sig allt president Trump har gjort.

– Man måste tänka som amerikan och att han har gjort mycket bra för landet. “America first” har varit bra för dem och att han har tagit fighten med Kina, där håller jag med.

Ung Mikael Backman står lutad mot en Ford
Bildtext Mikael Backman har bott i USA i flera omgångar. Den första var när han åkte som utbytesstudent till Los Angeles och några år senare återvände han. Bilden är tagen 1990 när Mikael Backman hade flyttat till USA för att jobba och gå kvällskurser vid University of California.
Bild: Privat

Att sia om framtiden i USA vill Backman inte göra, men risken för att inbördeskrig skulle bryta ut avfärdar han inte som omöjlig.

– Alltså att två arméer eller två organiserade styrkor går mot varandra kan jag inte se, men jag kan bra se att folk drabbar samman. Alla har ju vapen hemma och med lite utbildning och stora gevär kan man nog börja skjuta på varandra.

Så, vad behövs för att få landet på rätt köl igen? Landet som Backman har fäst sig vid så starkt men som han på avstånd ser det gå utför med.

– Coronan bort och en ny president, är Backmans lösning.

Från Miami till Mariehamn

Det var inte den amerikanska inrikespolitiken som fick Backman att återvända till Finland efter många år i USA. Det var jobbet som vd för Viking Line som han tillträdde i början av 2010.

Nörden från Karis som alltid velat vara annorlunda kom tillbaka till Finland och skiljde sig mera ur mängden än vad han tidigare gjort.

Den Karis-Amerikanska ledarstilen som han anammat under åren i USA gick inte hem hos alla. Särskilt inte hos Viking Lines styrelse som till slut såg rött, vilket ledde till att Backman fick lämna företaget efter fyra år på posten.

– Man var inte van vid och tålde inte att höra hur saker är. Det var en chock för oss alla, men kanske mer för andra än för mig.

Mikael Backman Daniel Olinin vieraana.
Bildtext Mikael Backman hann vara vd på Viking Line i knappt fem års tid, men han hann bevittna sjösättningen av sitt hjärteprojekt Viking Grace.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Den stora munnen som Backman själv säger att han inte kan hålla stängd, och som också var startskottet för hans långa karriär i USA, hade nu fått honom avsatt.

– Munnen har nog många gånger satt mig i knepiga situationer, skrattar Backman.

Den amerikanska snabbmaten går hem i Finland

Sedan 2014 har Backman hållit sig på land. Som vd för restaurangkedjan Restel basar han över hundratals restauranger och barer. Där tas de amerikanska influenserna emot med öppna armar. Särskilt när det handlar om snabbmat i form av pizza, hamburgare och tacos.

I synnerhet hos yngre slinker den amerikanska snabbmaten ner, något som Backman inte har samvetskval över.

– Jag vet inte om man behöver det, men man vill ju ha det och jag måste ju göra det som kunderna vill.

MIKAEL BACKMAN

Backman konstaterar att ingen har gjort sig rik på sallad i Finland, eftersom det inte är vad finländare vill ha. Oavsett vad bilder på sociala medier visar.

– Ser man på sociala medier borde vi ju stänga. Det är inte pop att lägga ut en bild på en baconburgare, men nog vill man visa upp sig med två sparrisar med lite olivolja på.

Bra försäljning i somras, men framtiden är oviss

Under de senaste månaderna har restaurangbranschen haft det tufft till följd av coronarestriktioner som försvårat verksamheten.

För Restels del handlar det om miljonförluster då restaurangerna var tvungna att hålla stängt under våren. Något som den Tradekaägda koncernen har fått 1,3 miljoner euro i statlig ersättning för, vilket hör till de högsta ersättningarna. Ersättningen överstiger även maxbeloppet på 500 000 euro.

– Att Restel har flera dotterbolag har gjort att vi har kunnat få mera i stöd, förklarar Backman.

Han berättar också att de valde att betala ut hälften av summan till anställda som permitterats.

– Då vi inte hade panik och vi har vänsterstyrda Tradeka som prioriterar personalen bakom oss, valde vi att ge några hundra euro i handen åt de som drabbades hårdast av de anställda under våren.

Efter våren följde en varm sommar med uppluckrade restriktioner, vilket var lyckosamt för restaurangerna efter en tung vår.

– Restauranger med spritförsäljning och uteserveringar hade kanske den bästa sommaren någonsin.

Även snabbmatsrestaurangerna har haft bra försäljning trots omständigheterna. Men efter sommaren har antalet coronavirusfall ökat och regeringen har igen gått in för mera strikta restriktioner, som drabbar restaurangerna särskilt hårt.

Backman vet att det kommer att bli en svår vinter med kortare öppethållningstider, mindre alkoholförsäljning och sannolikt även utan firma- och julfester, något som han säger kan bli katastrofalt. Men trots det vågar han vara optimistisk.

– Det blir nog bra det här, frågan är bara när.

Mikael Backman gästar Daniel Olin i kväll klockan 20.00 på Yle Fem och på måndag 19.10 kan en längre version av intervjun höras på Yle Vega klockan 19.22.

Här kan du se intervjun med Mikael Backman:

Hamburgarkungen Mikael Backman: Därför röstar jag på Joe Biden - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln