Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sju personer misstänks för människohandel och grovt koppleri – polisen: Stor härva i finländska mått

Från 2020
Polisskylt som hänger på polishuset i Tammerfors.
Bildtext Polisen har utrett ett omfattande fall av människohandel och koppleri.
Bild: Matias Väänänen / Yle

Polisen ha avslöjat ett stort fall av misstänkt människohandel. Nu går fallet till åtalsprövning. I finländska mått mätt är det en stor härva, säger förundersökningsledare Jukka Larkio.

De misstänkta brotten ska ha begåtts mellan åren 2013 och 13 maj 2020. Fem män och en kvinna är häktade på sannolika skäl misstänkta för brott. Ytterligare en man sitter häktad i Rumänien. De misstänks primärt för människohandel eller grovt koppleri.

Förundersökningsledare Jukka Larkio säger till Svenska Yle att utredningen är stor i finländska mått och att grupperingen har varit verksam inom hela landet under en lång tid.

Polisen misstänker att en grupp personer har värvat mellan 20–30 rumänska kvinnor till Finland för att jobba som prostituerade under sju år. De flesta av kvinnorna kommer främst från en specifik stadsdel i den rumänska staden Craiova, men en del kommer också från andra delar av landet.

Grupperingen ska ha haft 6–8 ledargestalter, varav en del är släkt med varandra.

Värvade kvinnor och ordnade bostad och transport

Åt en del av kvinnorna har man gett en felaktig bild av vad de kommer jobba med i Finland. En del har känt till att de ska arbeta som prostituerade.

Gruppen har varit verksamt i flera olika städer i Finland; Helsingfors, Esbo, Vanda, Åbo, Tammerfors, Tavastehus, Lojo, Forssa, Kemi, Uleåborg, Seinäjoki och Hyvinge.

Utöver att grupperingen har värvat kvinnor har de ordnat med bostad och transport samt fattat beslut om vem som arbetar var.

Polisen Kenneth Eriksson, som lett det operativa arbetet på fältet, konstaterar att personerna eller företagen som hyrt ut bostäderna har en viktig roll eftersom det är svårt att hålla på med den här typen av verksamhet utan bostäder.

– Tyvärr finns det firmor som hyr ut åt sådana här människor, säger Eriksson till Svenska Yle.

I det aktuella fallet ska det ändå röra sig om mindre aktörer, säger Eriksson.

Övervakade kvinnorna och tog pengar

Grupperingen övervakade också verksamheten och samlade in pengarna. En del av kvinnorna blev av med alla pengar de tjänat i Finland, andra tvingades ge ifrån sig hälften av pengarna.

Enligt polisens förundersökning har grupperingen tjänat tusentals euro på verksamheten. Under utredningen har polisen också beslagtagit tiotusentals euro kontanter.

I samband med förundersökningen har polisen också utrett personer och företag som, enligt polisen, medvetet har arrangerat eller hyrt bostäder åt grupperingen.

Internationellt samarbete

Den finska polisen har samarbetat med polisen i Rumänien och den rumänska polisen har utrett bland annat penningtvätt.

I nuläget är personerna som har köpt sex av kvinnorna som nu misstänks vara människohandelsoffer inte misstänkta för något brott.

– Det här är ett så stort fall att vi har koncentrerat oss på huvudpersonerna i grupperingen. Men i ett senare skede kan det bli aktuellt att titta på om det är möjligt att titta på kunderna, säger Larkio.

Nu går fallet till åtalsprövning. Åtal ska väckas senast den 12 november 2020.