Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mänskliga och mekaniska harar, kontroversiella skor – experten gillar inte utvecklingen inom långdistansloppen: ”Det är ju riggade tävlingar”

Från 2020
Uppdaterad 09.10.2020 09:19.
Joshua Cheptegei löpte ny världsrekordtid.
Bildtext Joshua Cheptegeis världsrekordtid ifrågasätts.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Joshua Cheptegei och Letesenbet Gidey satte världsrekord på 10 000 respektive 5 000 meter på onsdagskvällen – men sättet de gjorde det på uppskattas inte av alla. Yle Sportens expertkommentator Mikael Ylöstalo är en av dem.

Med hjälp av en ljushare, mänskliga harar av högsta nivå och kontroversiella spikskor lyckades både Cheptegei och Gidey förbättra världsrekorden som de ställt in siktet på. Det var inte en slump att arrangörerna döpt evenemanget ”Världsrekordsdagen”.

Oddsen var nämligen på Cheptegeis och Gideys sida. Det gillar inte alla.

En av dem som gick hårdast åt världsrekorden var Sportbladets Mats Wennerholm.

– Jag är tämligen säker på att gamla storlöpare som Paavo Nurmi, Emil Zatopek och Ron Clarke vände sig i sina gravar denna kväll, skriver han.

Yle Sportens expertkommentator Mikael Ylöstalo är benägen att hålla med.

– I princip motsätter jag mig nog användningen av ljusharar på tävlingar, säger han.

– Det är ju riggade tävlingar på det viset. Förstås är det nästan samma som att ha mänskliga harar, det är ju också ett hjälpmedel, tillägger Ylöstalo ändå.

Kipchoge, Farah, Hassan ... är det här det nya normala?

Det är inte första gången ett liknande jippo ordnats i år. Eliud Kipchoge använde sig av alla tänkbara hjälpmedel för att komma under två timmar i ett maratonlopp – och lyckades även om tiden inte blev statistikduglig.

För en månad sedan slog Mo Farah och Sifan Hassan rekorden på entimmeslöpning – med hjälp av likadana skor som Cheptegei och Gidey använde sig av.

Är det här något friidrottspubliken ska bli van vid – att följa med jippon där den enda avsikten är att slå ett rekord?

– Det är svårt att förutspå. Det har ju varit exceptionella förhållanden i år då det inte funnits tävlingar på samma sätt som vanligt, säger Ylöstalo.

– Samtidigt har det här ju bara varit en trend inom lång- och medeldistanslöpning. Man kunde förstås göra det i andra grenar också, som stavhopp. Det går att skapa ideala förhållanden för alla grenar.

"Det kommer att utnyttjas"

Samtidigt ska man också komma ihåg att det inte räcker med att ha hjälpmedel till hands. I sista hand måste idrottaren också prestera.

– Ingen står ju där och knuffar dem i ryggen medan de springer, säger Ylöstalo.

Användningen av ljushare har diskuterats flitigt sedan Therese Johaug hade en sådan som hjälp då hon sololöpte 10 000 meter på ”The Impossible Games” i Norge i juni.

Att man nu också i officiella tävlingar fått använda sådana innebär att det inte lär dröja länge innan de är en vanlig syn på friidrottsbanorna. Det tror åtminstone Mikael Ylöstalo.

– Man har sett en öppning och då kommer det att utnyttjas, slår han fast.

Har det diskuterats om användningen av sådana i Finland också?

– Det har jag åtminstone inte hört om. Säkert diskuteras det på vars och eget håll, men inte på ett allmänt plan ännu åtminstone.

Diskussion om artikeln