Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ökad åtgång av munskydd i Vasa – apotekare inte oroliga för att de ska ta slut

Från 2020
Hylla med munskydd.
Bildtext Munskydden går åt på apoteken i Vasa. Arkivbild.
Bild: Yle / Anna Kurtén

I slutet av förra veckan började apotekare i Vasa märka av att allt fler kunder kom in för att köpa munskydd. Trots en ökad åtgång finns det ändå fortfarande ett bra utbud av munskydd.

Efter att rekommendationen att använda munskydd i Vasa sjukvårdsdistrikt utfärdades förra veckan, har munskydd blivit en allt vanligare syn bland befolkningen.

Detta märks också på apoteken där försäljningen av munskydd ökat sedan slutet av förra veckan.

- Det har nog varit en ökad åtgång, men de har inte tagit slut. Det finns både på våra hyllor och i partiaffärerna ännu, säger apotekaren Anja Borgmästars vid Gamla Apoteket i Vasa.

Hon är inte orolig för att munskydden ska ta slut.

- Situationen verkar vara mycket bättre nu än i våras. Vi har inhemsk produktion av munskydd och är inte beroende av import.

Apotekare vid disk med munskydd i händerna.
Bildtext Apotekaren Anja Borgmästars har sett att kunder i större utsträckning börjat använda munskydd. Bilden är tagen före munskyddsrekommendationen trädde ikraft.
Bild: Yle / Anna Kurtén

Munskydden har också gått ner i pris. Enligt Borgmästars kostar de kirurgiska munskydden nu en euro styck, medan de ännu för ett par månader sedan kunde vara tre gånger dyrare.

Munskyddsanvändningen har ökat bland kunderna

Även på Centralapoteket i Vasa har efterfrågan på munskydd ökat, men inte heller där har hyllorna gapat tomma.

- Vi har nog kunnat beställa mera vid behov och vi får hela tiden erbjudanden på munskydd från flera olika ställen, säger provisor Johanna Häggblom.

Eftersom kunderna köper mera skydd har också användningen ökat bland kunderna.

- Det är en jättestor skillnad till för en vecka sedan. De flesta kunderna har nog munskydd på sig då de kommer hit, konstaterar Häggblom.

Apoteken säljer många olika sorters skydd. Det finns kirurgiska skydd som används en gång, tygskydd som kan användas flera gånger men också olika sorters visir.