Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nästa valdebatt i USA ska ordnas digitalt - Trump vill skjuta upp debatten i två veckor

Från 2020
Uppdaterad 08.10.2020 21:31.
Donald Trump och Joe Biden på en telefonskärm
Bildtext Den första valdebatten av tre mellan Biden och Trump sändes den 30 september. Då möttes kandidaterna fysiskt i Cleveland.

Den andra valdebatten i USA mellan Joe Biden och Donald Trump ska ordnas digitalt. Beskedet kommer en vecka efter att president Trump testade positivt för coronaviruset, och en vecka innan det var meningen att presidentkandidaterna skulle mötas i Miami.

Kommissionen som ansvarar för presidentdebatterna motiverar beslutet med den allt större smittspridningen av coronaviruset.

Men Trump säger nej till en distansdebatt. Enligt honom är det löjligt att ''sitta och debattera vid en dator'' eftersom ''de kan koppla bort en när som helst''.

Bara en liten stund efter att kommissionen meddelat om planerna sa Trump i en intervju med Fox News att han inte tänker debattera med Biden på distans.

Trump vill skjuta upp debatterna

Några timmar senare meddelar den republikanska kampanjstaben att Trump är villig att delta i en debatt, ansikte mot ansikte, ifall den skjut upp i två veckor.

Debatten skulle ordnas den 15 oktober, alltså runt två veckor efter att Trump testat positivt för coronaviruset. Trump vill nu att den skjuts upp till den 22 oktober, och att den tredje debatten skjuts upp till den 29 oktober.

Trumps kampanjchef, Bill Stepien - som också han testat positivt för coronaviruset, säger att det är möjligt att ordna en säker debatt, samt att beslutet om en digital debatt fattats för att gynna Joe Biden.

Biden har sagt att han inte tänker möta Trump ansikte mot ansikte så länge presidenten testar positivt för coronaviruset, men han har inte heller tackat ja till en digital debatt.

- Vi vet inte tillräckligt just nu, sa Biden när han fick frågan.

Bidens kampanjstab avvisar däremot Trumps förslag om att skjuta upp den tredje debatten.

Ingen ny information om Trumps tillstånd

Trump var fortfarande smittsam på måndag, när han skrevs ut från sjukhuset Walter Reed där han vårdades i tre dygn.

Hans läkare har inte gett någon detaljerad uppdatering om presidentens tillstånd sedan dess.

Trump själv har sagt att han mår bra nu.

Källor: AP