Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Höstlovsresor i skärgården intresserar - många skärgårdshotell är fullbokade

Från 2020
Utsikt från havet över Utö, där den rödvita fyren speglas i vattnet.
Bildtext Skärgården är ett lockande resmål i coronatider.
Bild: Juha Laaksonen / Yle

Trots att coronaläget försämrats är många intresserade av att resa i Finland under höstlovet. I Kasnäs och på Utö är allt redan fullbokat, medan man i Åbo fortfarande har lediga platser.

På grund av den stora efterfrågan har badhotellet i Kasnäs i år valt att sälja höstlovsövernattningar under hela veckan, medan man tidigare år har sålt övernattningar från torsdag.

- Det är många som skulle vilja komma hit och fira höstlov, men tyvärr har vi allt fullbokat redan, säger hotellchef Tanja Liljeqvist.

Kasnäs gästhamns bryggor.
Bildtext Många vill fira höstlov i Kasnäs.
Bild: Yle/Nora Engström

Bra läge också på Utö

Även på Utö har hösten gått bra och i år har hösten varit ovanligt livlig. Turismföretagaren Hanna Kovanen har haft fullbokat sedan augusti.

Många besökare på Utö är fågelskådare som bokat färdigt till hösten för att de inte kunde komma i våras. Men till höstlovet väntas också höstlovsfirare.

- Många har ringt och frågat om det skulle finnas plats för familjer. Men på bysidan har det varit fullt ganska länge och det kommer det att vara hela oktober och under veckosluten i november och december, säger Kovanen.

Viktigt att vara försiktig på förbindelsebåten

Till Utö åker de flesta besökare med förbindelsebåten M/S Baldur och ön får också många besökare från andra regioner i Finland. Därför är det viktigt att besökarna är friska och noga med hygienen och använder munskydd, för på turbåten finns alltid en ökad risk för smittspridning.

- Taxibåt är ju ganska dyrt, så hit till Utö måste man komma med turbåten. Det är klart att det finns en ökad smittorisk då, säger Kovanen.

Även många som avbokar

Även om läget är bra hos turismföretagen i skärgården är det också många som är oroliga, speciellt nu då coronaläget försämrats igen.

- Det är många som avbokar och det är många som är oroliga och ringer för att fråga hur vi beaktar coronarestriktionerna, säger Liljeqvist.

- Risken för att det blir avbokningar finns, men än så länge har ingen avbokat. Jag försöker skydda mig själv också, för då jag är ensamföretagare måste jag vara frisk, för att företaget ska gå runt. Dessutom är jag egenvårdare till min ålderstigna mamma, säger Kovanen.

Bild av Hanna Kovanen på Utö
Bildtext Hanna Kovanen hoppas att höstsäsongen fortsätter lika bra som den börjat.
Bild: Yle

Många bokar i sista minuten

I Åbo finns det fortfarande lediga hotellrum till höstlovet. Lägenheter med egna ingångar går bra åt, medan de vanliga hotellrummen drar lite sämre.

- Sommaren gick bra, men hösten har varit ganska lugn, så vi satsar mycket på höstlovet, säger Marja Helander, som är hotellchef för ett badhotell i Åbo.

Än så länge har hotellet i Åbo inte fått några avbokningar till höstlovsveckan och även om hotellet fortfarande har många lediga rum, tror Helander att det ännu kan komma flera bokningar. För coronaläget har gjort att många väntar med att boka till sista minuten.

- Man väntar ganska länge med att boka. Många väntar till och med att boka till samma dag, säger Helander.

Även om man fått begränsa mängden kunder är Helander tacksam för att hotellet har kunnat hålla öppet som vanligt och att de haft jobb för alla anställda.

Diskussion om artikeln