Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Om inte spaningen avslutats samma kväll hade du blivit fast med mattan under armen, sa polisen" – Janne Raninen hördes på nytt om mordet på sin barndomsvän

Från 2020
Man står och tittar uppåt i ett stort rum.
Bildtext Janne Raninen utanför rättssalen i Helsingfors tingsrätt på torsdagen. Raninen blir villkorligt frigiven 2021.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

I rättegången där polisen Jari Aarnio och ex-gängledaren Keijo Vilhunen står åtalade för mordet på Volkan Ünsal skulle två av dem som tidigare dömts i fallet höras under torsdagen. Men den ena, Leo Carmona, dök aldrig upp. Den andra, Janne Raninen, kom med helt ny information om mordplanen.

Aarnio åtalas för mordet på Ünsal eftersom han ska ha känt till planerna men inte stoppat dem. Han är tidigare chef för narkotikapolisen i Helsingfors och sitter nu i fängelse för grovt narkotikabrott.

Vilhunen ska enligt åtalet ha varit med och arrangera mordet. Han har under många år varit en ledande person inom den organiserade brottsligheten i Finland.

Samtidigt var han en informationskälla för polisen och han dömdes i samma narkotikahärva som Aarnio.

Volkan Ünsal var en svensk-turkisk kriminell som blev mördad i Helsingfors i oktober 2003.

Mordet var en hämnd för att Ünsal stal en del av bytet från Arlandarånet där Leo Carmona ska ha varit med. Carmona har dömts för anstiftan till mordet på Ünsal.

"Är lite som en läsecirkel för True Crime"

Nästan 17 år efter mordet på Volkan Ünsal steg hans barndomskompis från tiden i svenska förorten Jordbro, Janne Raninen, in i rättssalen igen.

Raninen var med och mördade Ünsal i en lägenhet i Nordjsö natten mellan den 15 och 16 oktober 2003. 2021 blir han villkorligt frigiven från sitt livstids straff.

Under sin tid i fängelset har han tillsammans med en svensk journalist skrivit en bok om sitt liv.

Han har två exemplar av den finska översättningen av boken med sig i rättssalen och placerar dem på bordet framför sig. Boken gavs ut 2018.

- Det här är lite som en läsecirkel för True Crime, sade Raninen senare när åklagaren ställde detaljerade frågor om det som kommer fram i boken.

"Är innehållet i boken fakta eller fiktion?"

Trots att Raninen i boken berättat öppet om mordet på Ünsal var han mer förtegen i den nya förundersökningen i fallet.

I det första förhöret 2017 ville han inte berätta något om hur det gick till när mordet planerades och begicks.

Under det andra förhöret i april 2018 frågar polisen om boken.

- Är innehållet i boken fakta eller fiktion, frågar förhörsledaren.

- Både och, svarar Raninen.

- Kan du närmare beskriva vad som är fiktion?

- Nej, svarar Raninen.

Keijo Vilhunen ja asianajaja Markku Fredman oikeudessa.
Bildtext Advokat Markku Fredman försvarar Keijo Vilhunen.
Bild: Petteri Bülow / Yle

"Vilhunen avslöjades vara en råtta"

Flera utdrag från boken är med i förundersökningen och när Raninen hördes i rätten citeras utdrag ur boken flera gånger.

I boken beskriver Raninen hur arg han är på Vilhunen då det kommer fram att Vilhunen tjallat för polisen. Raninen såg Vilhunen som sin vän.

Trots det säger Raninen under förundersökningen, i motsats till de två andra som var med när Ünsal mördades, att Vilhunen inte har med mordet att göra.

Han säger också i ett förhör att han inte ens pratat om mordet med Vilhunen trots att de hade nära kontakt.

I rätten på torsdagen lät det annorlunda.

Jag berättade om mordet för Keijo

- Jag berättade om mordet för Keijo. Vi stod varandra nära och jag berättade det för honom som för en vän, men sedan avslöjades han vara en råtta, sade Raninen.

De två andra som har dömts för att ha mördat Ünsal, Raimo Andersson och Jani Leinonen, har berättat att morduppdraget kommit från Vilhunen.

Raninen sade ändå i rätten att Vilhunen inte vad han vet haft någonting med mordet på Ünsal att göra.

Kom med ny information om Spanienresa

Raninen kom med ny information om en resa till Spanien där mordet ska ha planerats.

Nu berättade han att Raimo Andersson var med på den resan. Tidigare sade han att det bara var han och Leo Carmona som planerade mordet där.

Hur Jani Leinonen blev en av mördarna kunde Raninen inte svara på.

Ünsal mördades i en lägenhet i Nordsjö, men det fanns också andra planer. En plan var att Leo Carmona skulle döda honom i ett hus i Herrala i närheten av Lahtis.

Herrala dyker upp flera gånger i den här utredningen. Det ska ha varit en plats dit Aarnio kommenderat spaning några veckor innan mordet och "svenska kriminella" ska enligt Andersson ha planerat mordet där.

"Han sade att om inte spaningen avslutats hade jag blivit fast med mattan under armen"

När Raninen 2004 förhördes misstänkt för mordet sköttes förhören av en narkotikapolis underordnad Aarnio.

Kriminalöverkonstapeln som förhörde honom ska ha avslöjat för Raninen att polisen hade spaning på honom under tiden före mordet.

- Han sade att om inte spaningen hade avslutats samma kväll som mordet skedde hade jag blivit fast med mattan under armen, berättade Raninen i rätten.

Det här tolkade Raninen som att Ünsals döda kropp funnits invirad i mattan.

Också Jani Leinonen berättade under sitt förhör på tisdagen att han misstänkte att planen var att polisen skulle haffa dem när de tog sig ut ur lägenheten med Ünsals kropp.

Lägenheten kan kopplas till både Vilhunen och Aarnio. Vilhunen bodde där kort innan mordet.

Till sist får Raninen ännu frågan om han känner Aarnio.

- Nej, tack gud för det, svarade Raninen.

Bild från övervakningskamera på Raimo Andersson, Volkan Ünsal och Janne Raninen.
Bildtext Det här är det sista fotot av Volkan Ünsal. Här är han tillsammans med Janne Raninen och Raimo Andersson i restaurang Socis i centrum av Helsingfors. Bilden är från en övervakningskamera och är tagen under mordkvällen.
Bild: Polisen

Leo Carmona dök inte upp

Under eftermiddagen var planen att höra Leo Carmona via videolänk från Södertörns tingsrätt i Sverige. Carmona har avtjänat delar av sitt livstidsstraff i Sverige, men är inte längre frihetsberövad.

När videobilden från rätten i Sverige kablades ut var rättssalen tom. Carmona var inte på plats. Orsaken är okänd, men tingsrätten i Helsingfors utreder nu om han med tvångsmedel kan kallas in för att höras.

Ett nytt försök görs i slutet av oktober.

- Jag har den uppfattningen att det inte går att ta till tvångsmedel mot en person som befinner sig utomlands för att höras i rätten. Men om det är möjligt så görs det. Annars läser vi upp hans förhör från förundersökningen i rätten, säger åklagare Perttu Könönen till Svenska Yle.

Vilhunen styrde mördarna enligt Carmona

I det inledande förhöret 2017 var Carmona inte särskilt pratsam.

I förhöret står att "advokaten och Carmona anser att det är smutskastning att ens tro att han vill prata med polisen".

I ett senare förhör från november 2019 berättar han mer. Bland annat bekräftar han att han och några vänner besökt Herrala innan mordet.

Han bekräftar också åklagarnas uppfattning om Keijo Vilhunens roll och att Vilhunen styrt Raimo Andersson och Jani Leinonen att utföra mordet.

"Carmona blir tillfrågad om Raimo kunde göra beslut på egen hand, eller behövde han få saker bekräftade av Keijo. Carmona svarar att han behövde få vissa saker bekräftade och att de hamnade att vänta innan de fick svar och så", står det i förhörsprotokollet.

Aarnio och Vilhunen nekar till åtalen om mord.

Aarnio uppger att han bara haft vaga uppgifter om mordplanerna. Vilhunen svarar på åtalet med att han haft nära kontakt med mördarna för att kunna förmedla information till Aarnio så att polisen kan stoppa mordet.

Diskussion om artikeln