Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ett år sedan attacken mot synagogan i Halle – ett nytt misstänkt antisemitiskt dåd väcker frågor om judarnas säkerhet

Från 2020
Uppdaterad 09.10.2020 07:44.
På bilden en stor synagoga byggd i ljust tegel. Framför byggnaden en man och en kvinna som går på en trottoar.
Bildtext Synagogan i Halle.

Nu på fredag har det gått ett år sedan det högerextremistiska attentatet mot en synagoga i den tyska staden Halle. En beväpnad man försökte ta sig in i synagogan, men när det här inte lyckades dödade han två människor i närheten.

Samtidigt som årsdagen nu uppmärksammas frågar sig många judar i Tyskland om säkerhetsläget, trots alla löften, överhuvudtaget har blivit bättre under det gångna året.

Bara för några dagar sedan skadades en judisk man allvarligt då han angreps utanför synagogan i Hamburg. Gärningsmannen ska ha gått till angrepp med en hopfällbar spade.

Blommor ligger på marken utanför en byggnad som är inhägnad av ett stålstaket.
Bildtext Blommor utanför synagogan i Hamburg.
Bild: EPA

Man misstänker i det här skedet ett antisemitiskt motiv. I byxfickan hade den förvirrade misstänkte gärningsmannen en papperslapp med ett hakkors.

– Om de här gärningsmännen är högerextremister eller psykiskt sjuka spelar ur offrens synvinkel ingen roll. Men vi ska komma ihåg att antisemitismen kommer i många former, säger Felix Klein som är den tyska regeringens särskilda ombud i kampen mot antisemitism.

Till höger en man i en svart jacka. Mannen har kort hår och är ganska liten. Till höger en polis som håller i honom i armen. Polisen är klädd i svart med hörlurar och mössa.
Bildtext Den misstänkte gärningsmannen till attacken i Halle.

Klein poängterar vidare att antisemitismen är ett hot mot hela samhället, inte bara mot judar.

De två personerna som dödades i Halle ifjol var inte judar, utan som det verkar slumpmässigt valda offer som den misstänkte gärningsmannen dödade efter att han inte lyckades ta sig in i synagogan.

”Säkerheten har blivit bättre”

– Attentatet i Halle var en klar vändpunkt. Det var inte så att vi kände oss helt säkra tidigare heller, men det planerade massmordet och dådet i Hamburg nu visar hur fragila våra liv är, säger Josef Schuster som leder det judiska centralrådet i Tyskland.

En man i kostym står vid ett podium. Han har vit skjorta och randig slips. Han ser allvarlig ut och han vitt hår och glasögon. I förgrunden till vänster ett huvud som är iklätt en kippa.
Bildtext Josef Schuster.
Bild: EPA

Att Hallepolisen inte fanns på plats framför synagogan, där församlingen firade den judiska högtiden Jom Kippur, väckte en hel del kritik och under det gångna året har säkerheten vid judiska inrättningar skärpts.

– Efter det som hände i Halle har man faktiskt tänkt om och enligt min bedömning så har säkerheten på de flesta håll blivit betydlig bättre, säger Schuster.

– Men återigen så visar attacken i Hamburg att vi aldrig kan vara fullkomligt säkra, även med polis på plats.

Nu i coronakrisen kräver Schuster bland annat mer aktiva motåtgärder mot de antisemitiska konspirationsteorier som cirkulerar på nätet och i samband med protesterna mot den tyska regeringens åtgärder i kampen mot coronan.