Ett år sedan attacken mot synagogan i Halle – ett nytt misstänkt antisemitiskt dåd väcker frågor om judarnas säkerhet
Nu på fredag har det gått ett år sedan det högerextremistiska attentatet mot en synagoga i den tyska staden Halle. En beväpnad man försökte ta sig in i synagogan, men när det här inte lyckades dödade han två människor i närheten.
Samtidigt som årsdagen nu uppmärksammas frågar sig många judar i Tyskland om säkerhetsläget, trots alla löften, överhuvudtaget har blivit bättre under det gångna året.
Bara för några dagar sedan skadades en judisk man allvarligt då han angreps utanför synagogan i Hamburg. Gärningsmannen ska ha gått till angrepp med en hopfällbar spade.
Man misstänker i det här skedet ett antisemitiskt motiv. I byxfickan hade den förvirrade misstänkte gärningsmannen en papperslapp med ett hakkors.
– Om de här gärningsmännen är högerextremister eller psykiskt sjuka spelar ur offrens synvinkel ingen roll. Men vi ska komma ihåg att antisemitismen kommer i många former, säger Felix Klein som är den tyska regeringens särskilda ombud i kampen mot antisemitism.
Klein poängterar vidare att antisemitismen är ett hot mot hela samhället, inte bara mot judar.
De två personerna som dödades i Halle ifjol var inte judar, utan som det verkar slumpmässigt valda offer som den misstänkte gärningsmannen dödade efter att han inte lyckades ta sig in i synagogan.
”Säkerheten har blivit bättre”
– Attentatet i Halle var en klar vändpunkt. Det var inte så att vi kände oss helt säkra tidigare heller, men det planerade massmordet och dådet i Hamburg nu visar hur fragila våra liv är, säger Josef Schuster som leder det judiska centralrådet i Tyskland.
Att Hallepolisen inte fanns på plats framför synagogan, där församlingen firade den judiska högtiden Jom Kippur, väckte en hel del kritik och under det gångna året har säkerheten vid judiska inrättningar skärpts.
– Efter det som hände i Halle har man faktiskt tänkt om och enligt min bedömning så har säkerheten på de flesta håll blivit betydlig bättre, säger Schuster.
– Men återigen så visar attacken i Hamburg att vi aldrig kan vara fullkomligt säkra, även med polis på plats.
Nu i coronakrisen kräver Schuster bland annat mer aktiva motåtgärder mot de antisemitiska konspirationsteorier som cirkulerar på nätet och i samband med protesterna mot den tyska regeringens åtgärder i kampen mot coronan.