Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vem får Nobels fredspris i år? Följ med direkt klockan 12

Från 2020
Uppdaterad 09.10.2020 11:43.
Svenska Yle live: Vem får Nobels fredspris 2020? - Spela upp på Arenan

Det är dags för Nobels fredspris! I dag klockan 12 tillkännages vinnaren av årets pris. Kommer det gå till tippningsbolagens favoriter Världshälsoorganisationen WHO eller till klimataktivisten Greta Thunberg – eller kanske till någon helt annan?

Priset anses vara ett av världens mest prestigefyllda priser - och delas ut av den norska Nobelkommittén åt en person eller en organisation som arbetat för att främja fred.

Personerna och organisationerna som är nominerade till årets pris kommer från världens alla hörn och motiveringarna varierar stort.

I år har 318 personer eller organisationer nominerats.

Nobelkommittén går inte själva ut med namnen på de nominerade, utan de är hemligstämplade i 50 år framåt. Det är ändå många som offentliggör vem de nominerat.

Vadslagningsbyråernas ettor vinner sällan

Bland tippningsbolagen och vadslagningsbyråernas förhandsfavoriter finns Världshälsoorganisationen WHO, Greta Thunberg och Jacinda Ardern. Särskilt WHO toppar flera listor.

På de listorna hittas också USA:s president Donald Trump, Kinas president Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin.

Trump är nominerad för sina insatser i fredsuppgörelsen mellan Israel och Förenade Arabemiraten, men kan alltså inte få priset i år för just det - utan först år 2021. Det eftersom han nominerades i september, och tidsfristen för att nominera till 2020:s pris löpte ut i januari.

Det är ändå sällan vadslagningsbyråernas ettor vinner.

Donald Trump och Benjamin Netnyahu
Bildtext Ska Trump få fredspris för sin roll i fredsavtalet mellan Israel och Förenade Arabemiraten? Det kan först ske 2021, i så fall. På bilden Donald Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
Bild: Rex Features/All Over Press

Ceremoni med restriktioner

Nobelkommittén uppmärksammar ofta ett aktuellt tema som både tangerar fredsarbete och som har dominerat agendan under året som gått.

Det bör nämnas att nomineringarna görs före utgången av januari, alltså har till exempel WHO nominerats före coronakrisen.

Priset delas ut den 10 december. Årets prisutdelning är avskalad med anledning av coronapandemin, och ordnas i Oslo universitets aula med omkring 100 gäster närvarande.

Ursprungligen skulle ceremonin ordnas i Oslo rådshus.

Med på fredsforskningsinstituts topplista: Journalistik och oppositionspolitiker

Greta Thunberg må höra till förhandsfavoriterna bland vadslagningsbyråerna, men hon finns inte med på det norska fredsforskningsinstitutets lista i år heller.

Det norska fredsforskningsinstitutet PRIO förutspår varje år vinnaren av fredspriset. Bland årets favoriter finns pressfrihetsorganisationen CPJ (Committee to Protect Journalists).

Enligt fredsinstitutet är falska nyheter och desinformation i samband med till exempel krig ett stort orosmoment, och därför är behovet för pålitlig rapportering av hög kvalitet ännu starkare än förr.

Enligt det skulle en vinst för CPJ signalera vikten av journalistik och yttrandefrihet för det internationella samfundet.

– Journalister världen över sätter sig själva i fara för att ge information från de mest ödeläggande konflikterna och de mest förtryckande regimerna, skriver PRIO:s direktör Henrik Urdals i ett uttalande.

Aleksej Navalnyj i en folkmassa, i februari 2020.
Bildtext Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj är nominerad. Han förgiftades tidigare i höstas och vårdades sedan i Berlin, Tyskland.
Bild: Grigori Vorobjov / Yle

Med på PRIO:s lista finns också Alaa Salah som ledde regeringskritiska protester i Sudan, och den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj och hans antikorruptionsarbete.

Andra på listan är bland annat forskaren Ilham Tohti och Nathan Law. Tohti är fängslad i Kina efter försök att skydda den etniska minoriteten uigurernas rättigheter. Law å sin sida ledde massdemonstrationer, den så kallade Paraplyrörelsen i Hongkong för sex år sedan.

Också hela demokratirörelsen i Hongkong är nominerad.

Trion Assange, Manning och Snowden åter nominerade

Vissa namn figurerar bland nomineringarna år efter år. Det är till exempel Julian Assange, Chelsea Manning och Edward Snowden. I år har de nominerats av 17 tyska politiker.

Julian Assange talar med journalister från balkongen i Ecuadors ambassad i London 5.2.2016
Bildtext Julian Assange - favorit i repris?
Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ett annat ofta återkommande namn är den saudiarabiska Loujain al-Hathloul. Hon var en av frontfigurerna i kampanjen för att saudiarabiska kvinnor skulle få köra bil.

Al-Hathloul arresterades år 2018, och sitter fortfarande fängslad tillsammans med tio andra kvinnorättsaktivister. I år har hon nominerats av bland annat kvinnliga amerikanska politiker.

Tidigare vinnare

I fjol tilldelades Etiopiens statsminister Abiy Ahmed Ali Nobels fredspris för sina insatser till att skapa fred med grannlandet Eritrea och för sitt arbete för att bygga upp demokratin i Etiopien.

År 2018 fick gynekologen Denis Mukwege och människorättsaktivisten Nadia Murad priset för sitt arbete mot användningen av sexuellt våld som vapen i krig och väpnade konflikter.

Nobels fredspristagare år 2018 Denis Mukwege.
Bildtext Denis Mukwege
Bild: Viktor Heikel, Yle

År 2017 tilldelades antikärnvapenkampanjen ICAN fredspriset för sitt arbete med att lyfta fram konsekvenserna av användningen av atomvapen och för sin insats för att få till stånd ett förbud mot vapnen.

Den yngsta att någonsin tilldelas Nobels fredspris är Malala Yousafzai som fick priset år 2014 tillsammans med Kailash Styarth. Yousafzai var då 17 år gammal – alltså lika gammal som Greta Thunberg är nu. Hon tilldelades priset för sin kamp för alla barns rätt till utbildning.

2014 tilldelades Malala Yousafzai Nobels fredspris.
Bildtext Malala Yousafzai med sitt pris.
Bild: EPA/CORNELIUS POPPE

Andra som fått priset under de tio senaste åren är till exempel Europeiska unionen (2012) och USA:s före detta president Barack Obama (2009).

Vem kan nominera kandidater?

Det är inte ändå vem som helst som kan nominera en kandidat, utan den rätten förbehålls de här:

  • Medlemmar av nationella församlingar och regeringar
  • Nuvarande och tidigare medlemmar av Nobelkommittén
  • Tidigare mottagare av fredspriset
  • Styrelsemedlemmar för organisationer som mottagit priset
  • Universitetsprofessorer inom historia, juridik, teologi, religion, filosofi och samhällsvetenskap
  • Utrikespolitiska institut
  • Direktörer för fredsforskning
  • Medlemmar av internationella domstolar

Nomineringarna måste vara klara tills 31 januari, varpå Nobelkommittén – som består av fem medlemmar – kan lägga till egna nomineringar före sitt första möte.