Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingå inleder samarbetsförhandlingar med skolornas personal

Från 2020
Uppdaterad 09.10.2020 21:32.
En blond elev fotograferad bakifrån med röd tröja markerar i en skolklass.
Bildtext Någonstans måste Ingå spara. Nu vänds blickarna mot skolornas personal. Samarbetsförhandlingar skulle ha blivit aktuella också utan beslutet om Västankvarn.
Bild: Pyry Sarkiola / Yle

I Ingå har politikerna nu beslutat var kommunen ska spara i stället då Västankvarns skola inte stänger 2021.

Bildningen har ett betydligt sparkrav på sig eftersom antalet barn i kommunen hela tiden minskar.

Skolor, småbarnspedagogik och annat som hör till bildningen måste nästa år spara över 350 000 euro jämfört med den summa som fanns i årets budget.

Personalen ska enligt kommunstyrelsens direktiv till bildningssektorn minska minst så mycket att det motsvarar det sjunkande antalet barn i skolor och daghem.

Politikerna i bildnings- och välfärdsnämnden föreslår att Ingå kommun inleder samarbetsförhandlingar med personalen inom utbildningen.

Västankvarns skola stänger inte 2021 - i stället sparar Ingå på skolskjutsar och annat

Sparkravet var stort redan från starten. Men det ökade ytterligare då Västankvarns skola inte stängs 2021.

Politikerna i bildnings- och välfärdsnämnden svalde i förra veckan inte det tidigare förslaget att stänga den lilla byskolan i Västankvarn utan beslutade i stället att skonätet i Ingå inte rörs 2021.

Kommunen kunde enligt sina beräkningar ha sparat 65 000 euro nästa år om skolan i Västankvarn hade stängt efter vårterminen 2021.
 
I stället ska den summan nu sparas på skoltransporter och personalkostnader överlag.

Personalkostnaderna inom bildningen, som alltså redan tidigare skulle sänkas ordentligt, bör nu minska med ytterligare 30 000 euro - en summa som motsvarar knappt ett årsverk.

Dessutom ska skolskjutsarna bli 30 000 euro billigare än hittills för att täcka luckan som skolbeslutet skapade.

Samarbetsförhandlingar skulle ha behövts också utan beslutet om Västankvarn skola eftersom sparkravet är mycket större än vad kommunen skulle ha sparat genom att stänga byskolan.

Det är kommmunfullmäktige som har det sista ordet när det gäller budgeten för nästa år.

Texten bygger på information i föredragningslistan till bildnings- och välfärdsnämnden i Ingå 7.10.2020 samt beslutet som bildningschefen i Ingå skickade efter mötet.
Förtydligande 9.10.2020 vid 21.30-tiden: I artikeln och bildtexten lades till information om att sparkravet var stort från starten och ökade i och med att Västankvarns skola inte stängs 2021 samt att samarbetsförhandlingar skulle ha blivit aktuella också utan beslutet om Västankvarn skola.

Diskussion om artikeln