Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump är otålig efter sin coronasmitta - vill hålla kampanjmöte redan på lördag i Florida

Från 2020
Uppdaterad 09.10.2020 16:12.
Trump offentliggjorde flera högtidliga videor strax efter att han återvänt till Vita huset från militärsjukhuset Walter Reed på måndagen.
Bildtext Trump offentliggjorde flera högtidliga videor strax efter att han återvänt till Vita huset från militärsjukhuset Walter Reed på måndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

- Det är otroligt det som pågår, jag mår så bra, sade Trump i en intervju med Fox News. Han vill hålla kampanjmöten hela helgen och Trumps läkare har gett honom grönt ljus för offentliga engagemang.

- Jag tror jag kommer att försöka ha ett kampanjmöte på lördag kväll om vi har tillräckligt med tid att få ihop ett, sade Trump i en telefonintervju till Fox News sent på torsdag kväll, lokal tid.

Det kampanjmötet skulle antagligen hållas i Florida, enligt Trump och så vill han hålla ett valmöte till redan på söndagen i Pennsylvania. Han harklade sig stundtals under intervjun, men intygade att han nu tillfrisknat från covid-19.

- Jag mår bra, verkligt bra. Perfekt tycker jag. Jag tror jag tillfrisknat till den grad att jag skulle älska att hålla ett valmöte redan i kväll, sade Trump.

Trump har inte setts i offentligheten - utom i videor han spridit på Twitter - sedan han fick lämna militärsjukhuset Walter Reed i måndags. Han vårdades där i tre dagar.

Trumps läkare har gett grönt ljus för publika evenemang

Före intervjun i Fox News lade Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnay ut en uppdatering från Donald Trumps läkare Sean Conley om presidentens hälsostatus.

Enligt Conley har Trump "svarat extremt bra på behandlingen" och är nu klar med sin behandling.

I sitt pressmeddelande skriver Conley att Trump kan bryta sin karantän på lördag då det är tio dagar sedan han konstaterades smittad. På lördag kan han också återuppta sina offentliga engagemang, enligt Conley.

Tidigare har Conley sagt att Trump borde vänta med sådant åtminstone till måndagen. Trump själv säger att han kanske ska testas för covid-19 ännu på fredagen, men att han inte tror sig vara smittsam längre.

I intervjun för Fox News fortsatte Trump att hylla den experimentella medicinen som tillverkas av företaget Regeneron, en sorts antikroppscocktail som ska förkorta sjukdomstiden för coronasjuka.

I en av de videor Trump publicerat sedan han fick lämna sjukhuset, lovade han att se till att alla amerikaner som insjuknar i covid-19 ska få tillgång till den här medicinen och dessutom gratis. Något som inte har bekräftats av amerikanska hälsomyndigheter eller ansvariga inom hans administration.

Nästa presidentvalsdebatt ser inte ut att bli av

Nästa presidentvalsdebatt mellan Trump och hans rival, demokraten Joe Biden, skulle hållas nästa torsdag den 15 oktober.

Den tvärpolitiska kommission som ansvarar för debattarrangemangen håller fast vid att debatten ska hållas över länk, digitalt, för att minska risken för smittspridning.

Trump har sagt nej till en digital debatt, så den debatten ser inte ut att bli av.

- Att sitta vid en dator och debattera, det är löjligt. Och så kopplar de bort en när som helst, sade Trump i en tidigare telefonintervju med Fox.

Trump ja Biden väittelevät tv-tentissä Ohiossa aamuyöllä 30.9.2020.
Bildtext Den enda presidentvalsdebatten mellan Trump och Biden hittills hölls torsdagen den 29.september.
Bild: Copyright � 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press

Däremot har kommissionen ännu inte sagt något om den följande och antagligen sista presidentvalsdebatten, den 22 oktober. Och om den hålls med båda kandidaterna närvarande, kan den alltså bli av.

Trump-kampanjen har begärt att den inställda debatten ska flyttas till den 29 oktober. Bidens team har tackat nej till en debatt så sent under kampanjen, bara fyra dagar före valet.

Lyssna på serien USA och Trump - mot valet 2020 om viktiga teman inför presidentvalet

USA och Trump - mot valet 2020

Spela upp

Källor: AP, Reuters, Fox News, New York Times, Yle