WWF: Planeten klarar inte av våra matvanor och köttet är som väntat den största boven – Sebastian Hielm: "Ingen tvingas bli vegan"
Om länder som Finland skulle äta mindre kött och mjölkprodukter skulle planeten må mycket bättre, enligt en ny rapport från Världsnaturfonden WWF. Vi har redan gjort ett bra jobb men näringsrekommendationerna borde ännu uppdateras, menar WWF:s sakkunniga Mari Koistinen.
WWF:s och Oxforduniversitetets rapport bekräftar det som tidigare forskning också pekat på – mat som kommer från djur är sämre för naturen och planeten än mat som kommer från växter.
En undersökning av 75 länders näringsrekommendationer visar att det i rika, västerländska länder fortfarande inte rekommenderas matvanor som är bra för planeten. Rekommendationerna i dessa länder innehåller fortsättningsvis för mycket kött.
Mari Koistinen på WWF påpekar att Finland hittills har gjort ett bra jobb, men att det är en bit kvar till ett optimalt läge.
– I Norden har vi redan uppmärksammat den här miljöaspekten tidigare vilket är bra. Men i Finland säger rekommendationerna fortfarande att man får äta 500 gram rött kött i veckan vilket vi tycker är för mycket, säger Koistinen.
Rekommendationerna tillåter en skadlig mängd rött kött, inte bara för miljön utan även för dig själv
Hon säger att 100 gram rött kött i veckan är en rekommendation WWF skulle önska. De finländska näringsrekommendationerna är egentligen relativt miljövänliga, men de har fortfarande brister då många dessutom äter mer kött än rekommenderat.
– Rekommendationerna möjliggör nog en ekologisk diet men å andra sidan tillåter de en skadlig mängd rött kött, inte bara för miljön utan även för dig själv, säger Koistinen i Yles morgon-tv:s intervju.
Köttbegär i väst pressar upp växthusgaserna
Just nu producerar världen tillräckligt med mat, påpekar WWF. Men produktionen är inte hållbar och den utarmar jorden, släpper ut för mycket växthusgaser och leder till miljöförstörelse.
Biodiversiteten, det vill säga artrikedomen, lider också då hela ekosystem förstörs eller hotas av jordbruk som breder ut sig. Matproduktionen räknas som den enskilt största orsaken till försämrad biodiversitet.
Speciellt i västerländska och vissa latinamerikanska länder äter vi kopiösa mängder kött jämfört med de flesta asiater och afrikaner. De länder där det äts mest kött är USA, Australien och biffrestaurangernas förlovade land Argentina.
En medeleuropé äter ändå upp till tio gånger mer kött än till exempel en nigerian eller en rwandier. Kinesernas köttkonsumtion har också varit explosiv och är i dag över dubbelt så stor som 1990, enligt en BBC-artikel från 2019.
Djurhållning står också för en betydande andel av jordbrukets globala utsläpp. Själva jordbruket släpper ut ungefär ett dussin procent av alla utsläpp i världen, men då man lägger in logistik och markanvändingen i ekvationen når matproduktionen upp till drygt en fjärdedel.
Artikeln fortsätter efter grafen.
Finlands situation är enligt intresseorganisationen Svenska lantbruksproducenters centralförbund SLC bättre än i många andra länder, och forskning visar att finska kor står för ett mindre avtryck än i många andra länder.
Det finns även forskare som menar att utsläppen inte är det stora problemet, och vissa forskare hävdar att betydelsen och till och med rapporteringen av djurhållningens utsläpp förvrängs.
Men det är inte heller utsläppen som WWF fokuserar på i sin senaste rapport. Djurhållningen har en destruktiv effekt på natur och miljö på många håll i världen och den globala köttkonsumtionen kommer inte undan det.
Målsättningen är ett mer hållbart jordbruk där andelen land som används inte längre ökar, i bästa fall minskar det. Forskning visar också att odling av grödor ger mat åt fler människor än kött och andra animaliska produkter.
"Ingen tvingas bli vegan"
Statens näringsdelegations ordförande, Jord- och skogsbruksministeriets livsmedelssäkerhetsdirektör Sebastian Hielm säger att det också är hans råd att sikta på 100 gram rött kött i veckan.
– I den riktningen måste vi röra oss om vi vill leva på den här planeten, säger Hielm.
Just nu missar många även den officiella rekommendationen på 500 gram i veckan. Speciellt många medelålders män äter till och med ett kilo rött kött i veckan.
Sebastian Hielm påpekar ändå att ingen köttälskare behöver vara orolig.
– Varken näringsdelegationen eller något ministerium håller på och tvingar någon att bli vegan. Men om man tar goda beslut ur näringsperspektiv går det hand i hand också med miljövänlighet.
WWF:s rapport på engelska finns här.
Uppdatering klockan 10:53: lade till länk till WWF:s rapport.
Diskussion om artikeln