Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polisen berättar om dramatiska olyckan i Vasa: ”Vi måste få ett stopp på vansinneskörningarna”

Från 2020
Uppdaterad 09.10.2020 13:48.
13-vuotiaiden ulosajo, romuttunut auto, tutkintalautakunta paikalla
Bild: Anna Wikman / Yle

Polisen i Österbotten berättar om den våldsamma olyckan där fyra tonåringar under 15 år skadades. Äldrekonstapel Emil vill uppmana föräldrar att tala med sina barn och unga innan olyckan är framme.

Natten till torsdag skadades fyra tonåringar under 15 år i en våldsam olycka på motorvägen i Vasa. Polisen som var först på plats skriver nu om olyckan på Facebook och vädjar till unga och föräldrar om att det måste bli ett stopp på vansinneskörningarna.

Det var äldrekonstapel Emil som tillsammans med sin kollega var först på plats. Han skriver om natten på polisen i Österbottens Facebook-konto.

”Det var en helt vanlig onsdagskväll som småningom övergick i torsdag natt. Vi körde med polisbilen på Strandvägen på väg mot Vasa. Vi hade inte bråttom någonstans utan körde lugnt fram genom den mörka natten. Vi kom ifatt en personbil som väckte vårt intresse. Under åren som man jobbat på fältet har man utvecklat ett sjätte sinne för att se då allt inte står riktigt rätt till med bilister som man stöter på i trafiken.”

Polisen satte på stoppljusen på polisbilen. Bilen svängde in på motorvägens avfart mot Vasa och stannade vid vägkanten. Äldrekonstapel Emil steg ur och gick fram till förarsidan av bilen för att tala med chauffören. Sekunden senare kör bilen iväg i full fart.

Bilen försvinner upp på rampen till Farmaregatan och polisbilen följer efter. De möts av en syn äldrekonstapel Emil beskriver så här:

”Uppe på rampen råkar vi få syn på en brand en bra bit från vägen i skogskanten. Första tanken som slår mig var, vem har tänt en brasa där mitt i natten? Sekunden senare förstår jag vad det är jag tittar på. Det är en bil som brinner, tänk om det är bilen som vi kört efter. Vi stannar och jag rusar fram till bilen, utanför den ligger fyra unga personer av vilka två verkar vara medvetslösa/okontaktbara och de andra två vid medvetande.”

Bilen brinner och är på väg att övertändas. För Emil och hans kollega gäller det att få bort ungdomarna från platsen så fort som möjligt.

”Nedanför mina fötter ser jag två livlösa kroppar som ligger, bara några tiotals centimetrar från bilen som brinner. Jag tog tag i byxlinningen på de båda, lyfte upp dem och började springa iväg mot de andra som satt en bit längre bort i dikeskanten. 30 sekunder senare är bilen ett enda eldhav, däck exploderar och bitar flyger omkring.”

Efteråt har det visat sig att bilen hade flugit nästan 50 meter. Alla fyra personer som befann sig i bilen skadade sig. Enligt uppgifter på torsdagen skadades en allvarligt och tre lindrigare. Endast en av pojkarna ska ha haft bilbälte på sig.

Äldrekonstapel Emil skriver i sitt inlägg på Facebook att han önskar att föräldrar ska samtala om trafik, olyckor och konsekvenser med sina barn, både minderåriga och myndiga.

Skuldbelägg ingen men ta och fundera en stund kring vilka konsekvenser olika handlingar kan ha, såväl för en själv som för andra. Hur ser det ut där ni bor, förekommer det farligt beteende i trafiken, kör man med olagliga fordon, kör man utan körkort och varför gör man på det sättet?

Kommunikationschef Mikael Appel på Österbottens polisinrättning bekräftar att de så kallade vansinneskörningarna har ökat.

– Vi har reagerat på att de har ökat, särskilt de senaste månaderna.

Appel berättar också att polisen inte kommer att informera mer om det aktuella fallet i det här läget.