Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tuukka Rask lämnade NHL-bubblan när dottern blev sjuk – stör sig på påståendet om vantrivsel: ”Visste att jag gjorde rätt val”

Från 2020
Tuukka Rask står vid sargen.
Bildtext Tuukka Rask spelade bara fyra matcher i slutspelet.
Bild: Kyle Ross/Icon Sportswire

När familjen behövde hjälp tvekade inte Tuukka Rask att lämna NHL-slutspelet. Hans dotter behövde läkarvård men nu två månader senare mår hon bra, berättar målvakten för tidningen Boston Herald. Rask öppnar också upp om framtiden och sin önskan att avsluta karriären i Boston.

Det var några timmar före den tredje matchen i serien mellan Boston och Carolina i augusti som Tuukka Rask överraskande meddelande att han lämnar slutspelet och reser hem till Boston.

Några dagar senare kom uppgifter om det oväntade beslutet. Rasks dotter behövde läkarvård och därför reste han hem till familjen. Det är uppgifter som Rask nu bekräftar i sin första intervju efter att han lämnade bubblan.

– Min fru ringde och sa att vår dotter inte mådde bra och behövde läkarvård. I det skedet hade jag inget val, jag var tvungen att åka hem. Så enkelt är det, säger Rask till tidningen Boston Herald.

Rask säger att han stör sig på att folk hävdat att orsaken var att han vantrivdes i NHL:s slutspelsbubbla.

– Jag ska inte ljuga, bubblan var hemsk men om jag inte hade haft en orsak att lämna skulle jag inte ha gjort det, säger Rask som också berättar att dottern och hela familjen nu mår bra.

– De var glada över att jag var hemma igen och saker återgick till det normala ganska snabbt, så jag visste att jag gjorde rätt val. Det hade inget att göra med ishockey eller bubblan, jag var tvungen att fatta ett beslut och det står jag för.

Tuukka Rask är en stark kandidat för priset som slutspelets bästa spelare.
Bildtext Tuukka Rask.
Bild: Greg Thompson/Icon Sportswire/AOP

Rask säger att han inte hade några tankar på att återvända till slutspelsbubblan, och är inte orolig för vilka reaktioner hans beslut har väckt.

– Vi är professionella idrottare men vi har också familjer. Det är speciella tider just nu och jag tror inte att man måste bedömas på samma sätt som normalt. Det spelar heller ingen roll för jag vet jag fattade rätt beslut och min familj har det bra.

– Den förälder som skulle ha fått samma samtal och gjort ett annat val skulle förmodligen tvingas leva med konsekvenserna. Det ville jag inte göra, säger han.

Vill stanna i Boston

Tuukka Rask har ett år kvar på sitt kontrakt med Boston men enligt en del rykten skulle han vara på väg bort från klubben. Det lär inte ske menar Rask.

– Jag vill inte spela för någon annan klubb än Bruins. Jag har varit här länge och kallar Boston för hemma. Jag fokuserar på nästa säsong och sedan förhoppningsvis några år till. Jag vill hjälpa organisationen så mycket jag kan, säger han.

Rask har ännu inte haft några diskussioner med klubbledningen om att förlänga kontraktet.

– De har haft fullt upp med draften och allt annat. Vi siktar på att starta upp nästa säsong och återgå till det normala, sen kan vi börja diskutera. Jag har ett år kvar och behöver inte stressa men som sagt så vill jag inte flytta. Jag vill avsluta karriären här, säger han.