Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nobels fredspris går till FN:s livsmedelsprogram: "Ett bra val, här kopplas både pandemin och flyktingrörelsen också in"

Från 2020
Uppdaterad 09.10.2020 14:42.
Svenska Yle live: Vem får Nobels fredspris 2020? - Spela upp på Arenan

Nobels fredspris 2020 går till FN:s livsmedelsprogram (WFP) - det vill säga programmet för matbistånd och bekämpandet av hunger världen över.

Enligt prismotiveringen får WFP (World Food Programme) fredspriset för att ha bekämpat hunger, för dess insatser för att förbättra förutsättningarna för fred i konfliktområden samt för att ha varit en drivande kraft i jobbet med att försöka förhindra att hunger används som ett vapen i krig och konflikter.

Vidare sägs det att WFP genom att trygga tillgången på mat inte enbart kan förebygga hunger, utan också bidra till att förbättra möjligheterna till stabilitet och fred.

- Ett bra symboliskt val. Här kopplas dessutom både pandemin och flyktingrörelsen ihop. Matbrist leder till att folk flyr, och livsmedelsprogrammet kopplar ihop allt det här, säger Svenska Yles utrikeskommentator Song-Hak Ra.

Människor köar för FN-organisationen WFP:s mathjälp i Mwnenzi, Zimbabwe.
Bildtext Hunger är ett problem på många håll i världen. WFP jobbar för att motarbeta hungersnöd.
Bild: EPA/AARON UFUMELI

WFP tackar djupt för priset på Twitter och säger att världen här får en mäktig påminnelse om att fred och tillgången på mat (#ZeroHunger) går hand i hand.

Transporter under coronapandemin en utmaning då flyg inte kan användas

WFP:s talesman, Tomson Phiri, säger att han är ödmjuk och stolt.

I en kommentar till nyhetsbyrån Reuters säger han att arbetet med att leverera mat och förnödenheter speciellt nu under covid-19-pandemin då flygtrafiken inte fungerat har inneburit mycket nytt och ett annorlunda jobb - utöver det vanliga arbetet.

Phiri ser ett klart samband mellan fredsarbete och arbetet för att människor inte ska lida av hunger.

- Vi ser till exempel i Sydsudan, Syrien, Jemen och Afghanistan att då det förekommer konflikter blir också hjälp och bistånd oregelbundet och otillräckligt. Det uppstår förseningar och i en del fall uteblir hjälpen helt.

Phiri säger vidare att det goda med WFP är att det inte handlar bara om att ombesörja mat för dagen och morgondagen.

- Vi ger också människor kunskap och verktyg så att de kan hålla sig vid liv under därpå följande dagar. 

Fruktförsäljare i Quito, Ecuador 23.7.2020. I Latinamerika har matdistributionen försämrats under coronapandemin
Bildtext Fruktförsäljare i Quito, Ecuador 23.7.2020. I Latinamerika har matdistributionen försämrats under coronapandemin.
Bild: EPA-EFE/All Over Press
Chefen för FN:s livsmedelsprogram, David Beasley i Ecuador den 22 juli 2020
Bildtext Chefen för FN:s livsmedelsprogram, David Beasley, i Ecuador den 22 juli 2020.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

"En liten överraskning"

- Det här var ett bra val, men nog en liten överraskning eftersom WFP inte har förekommit i förhandsspekulationerna, säger Frank Johansson, verksamhetsledare för Amnestys avdelning i Finland.

Johansson säger att han uppskattar att det i prismotiveringen talas om att vi behöver solidaritet och multilaterala institutioner i dagens värld mer än någonsin.

Hungern i världen har förvärrats av coronakrisen och dessutom har klimatproblemen lett till att odlingen av livsmedel har försvårats.

- Vi ska också komma ihåg att rätten till föda hör till de mest grundläggande mänskliga rättigheterna, säger Johansson.

President Sauli Niinistö gratulerar WFP för ett "välförtjänt" pris. Han säger att kampen mot hunger hör till de viktigaste sakerna i världen och till och med mera nu mitt under pandemin.

FN:s livsmedelsprogram WFP

Nobels fredspristagare genom tiderna

åt dem, som under det förlupna året hafva gjort menskligheten den största nytta

Alfred Nobels testamente

Fredspriset presenterades av den norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen.

Norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen visar upp mottagaren av Nobels fredpris 2020 - FN:s livsmedelsprogram WFP
Bildtext Norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen visar upp mottagaren av Nobels fredspris 2020 - FN:s livsmedelsprogram WFP.

Det fanns 318 nominerade kandidater för Nobels fredspris i år - 211 personer och 107 organisationer. Pristagaren utsågs av den norska Nobelkommittén som består av fem ledamöter utsedda av stortinget.

Priset delas ut den 10 december, Alfred Nobels dödsdag. Årets prisutdelning, som var avskalad med anledning av coronapandemin, ägde rum i Oslo universitets aula med omkring hundra gäster närvarande.

I fjol gick fredspriset till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed.

Diskussion om artikeln