Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ingen ny form av personbeteckning - för dyrt med tanke på det ekonomiska läget

Från 2020
Uppdaterad 09.10.2020 12:38.
Händer som håller i plånbok med identitetshandlingar.
Bildtext De nya personbeteckningarnas könsbundenhet slopas senast 2027.
Bild: Yle/Anna Savonius

Den mest brådskande orsaken till att man ville förnya systemet är att personbeteckningarna håller på att ta slut. Det här ska nu lösas med nya skiljetecken, enligt Finansministeriet.

En arbetsgrupp vid Finansministeriet föreslog i våras att personbeteckningarna skulle ändras så att den nya personbeteckningen inte skulle innehålla några uppgifter alls om personen i fråga.

Nu kommer man ändå att hålla kvar den gamla personbeteckningen. Det beror främst på att en så här omfattande reform skulle ha blivit för dyr.

- Totalreformen för att ändra personbeteckningens form skulle ha medfört betydande kostnader. Det är inte motiverat åtminstone i det nuvarande ekonomiska läget, säger kommunminister Sirpa Paatero i ett pressmeddelande.

Kommunminister Sirpa Paatero fotograferad i riksdagen.
Bildtext Kommunminister Sirpa Paatero.
Bild: Toni Määttä / Yle

För att personbeteckningarna ska räcka till också i framtiden planerar man nu att lägga till nya skiljetecken till beteckningen för att öka antalet tillgängliga beteckningar.

Det blir lättare för utlänningar att få personbeteckning

Det ska bli lättare personer som flyttar till Finland på grund av exempelvis arbete att få en personbeteckning. De nuvarande så kallade konstgjorda beteckningarna slopas.

Personbeteckningen ger ändå inte individen automatiskt några nya rättigheter, den är endast ett verktyg för att identifiera personen.

Man kommer också att slopa personbeteckningens könsbundenhet. Senast i början av år 2027 börjar man bevilja personbeteckningarna i nummerordning, oberoende av kön och utan att själva beteckningarnas form ändras.

Nästa år inleds en stegvis reform av systemet med personbeteckningar.

Diskussion om artikeln