Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ilse Klockars råd till nya vinterbadare: Bestäm dig i förväg, dra ett djupt andetag och doppa dig

Från 2020
Ilse Klockars.
Bildtext Ilse Klockars tycker om att vinterbada eftersom det ger en intensivare känsla av välmående än då man simmar på somrarna.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Ilse Klockars i Hangö jämför vinterbad med fallskärmshopp. Du måste bestämma dig för att göra det, då klarar du också av det. Vinterbadsäsongen inleds i dag (10.10).

I Hangö vinterbadar allt flera. Just nu har 600 damer och 200 herrar löst ut nycklar till vinterbadhuset på Fabriksudden.

Flera gör det kanske efter att Ilse Klockars delat med sig tips på hur man ska gå tillväga som nybörjare. Det gör hon vid vinterbadhuset på Fabriksudden klockan 15-16 i dag (10.10).

Ett rött hus på Fabriksudden i Hangö där huset för vinterbadare finns.
Bildtext I Hangö finns vinterbadplatsen på Fabriksudden.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Innan man börjar vinterbada så måste man bestämma sig för att göra det, säger Ilse Klockars. Hon jämför att vinterbada med att hoppa fallskärm.

- Du kommer kanske inte att hoppa om du börjar fundera på om du ska göra det eller inte då flygplanets dörr öppnas. Bestäm dig alltså för att doppa dig innan du kommer till vinterbadplatsen.

Baddräkt och handduk är allt som behövs

Du behöver inte särskilt stor utrustning för att vinterbada. Baddräkt och handduk räcker, säger Ilse Klockars som ändå rekommenderar en varm mössa på huvudet.

En del har skor och handskar av ett syntetiskt gummimaterial, men det är inte nödvändigt.

Jag rekommenderar också att man går eller cyklar till vinterbadet så att man får upp värmen i kroppen

Ilse Klockars

Då det är dags att doppa sig så uppmanar Ilse Klockars nybörjarna att ta det försiktigt.

- Tänk på andningen. Man börjar ofta andas ytligt då man doppar sig i kallt vatten, men undvik det genom att fylla lungorna med syre och andas ut då du doppar dig. Stanna sedan i vattnet så länge det känns behagligt.

Håll dig varm

Det är viktigt att ha en handduk med sig då man doppat sig i det kalla vattnet. Det är bra att torka sig ordentligt och sedan klä sig varmt så att man håller värmen.

- Jag rekommenderar också att man går eller cyklar till vinterbadet så att man får upp värmen i kroppen. Om man inte torkar sig ordentlig eller om man inte har varma kläder så kan det bli en kylig känsla i kroppen efteråt, och det är inte så bra. Sedan kan man gärna dricka något varmt.

I Hangö finns varken bastu eller dusch i badhuset. Ilse Klockars tycker att det är en fördel: då kan man snabbt vinterbada innan jobbet eller på kaffepausen.

Vinterbad kan vara en gemensam upplevelse

Vana vinterbadare doppar sig ibland utan sällskap, men en nybörjare ska gärna ha sällskap.

- Man ska helst inte simma ensam, inte ens på sommaren, men på sikt kan man vinterbada utan sällskap. Men det finns även en social aspekt med vinterbadet: det är en gemensam upplevelse som man inte får om man gör det ensam.

En trappa ner i vattnet vid vinterbadet i Hangö.
Bildtext Håll dig nära trappan om du är nybörjare, uppmanar Ilse Klockars.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Ilse Klockars säger att man ska hålla sig vid trappan om man är ensam, så att man lätt får tag i trappans räcke. I Hangö är det dessutom grunt vid trappan.

Begränsat antal badare i omklädningsrummen

Det får inte vara hur många som helst i omklädningsrummen nu under coronapandemin.

Det får högst vara tre personer på en gång på damernas sida, och två i herrarnas omklädningsrum som är litet mindre.

Den som vill vinterbada kan hämta en nyckel på Hangö stads ekonomiavdelning.

Pantavgiften för nyckeln är 10 euro och 30 cent. Årsavgiften är 24 euro och 44 cent, för pensionärer är avgiften 16 euro och 29 cent.

Så här ska nybörjare göra då de vill vinterbada - Ilse Klockars ger tips

11:45

Diskussion om artikeln