Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Donation på nästan en halv miljon euro till Yrkeshögskolan Novia för ny VVS-utbildning i Raseborg

Från 2020
Ventilationsrör
Bildtext En ny utbildning i VVS-planering startar i Yrkeshögskolan Novia i Raseborg.
Bild: YLE/Sofi Nordmyr

Yrkeshögskolan Novia startar en VVS-ingenjörsutbildning i Raseborg med hjälp av stöd från näringslivet. Tolv företag och två stiftelser har bidragit med närmare 500 000 euro i donationer.

Nästa år utökar Yrkeshögskolan Novia antalet nybörjarplatser inom ingenjörsutbildningen i Raseborg från 20 till 30 platser på grund av den nya inriktningen i VVS-planering av rör- och ventilationssystem.

Ingenjörsstuderande på byggnads- och samhällsteknik vid Novia i Raseborg har hittills haft inriktningen projektering och byggnadskonstruktion.

Från och med läroplanen 2021 väljer studerande under sitt andra studieår inriktning, antingen VVS-planering eller konstruktionsplanering.

VVS som ett alternativ

Mats Lindholm är ansvarig för byggutbildningarna vid Novia i Raseborg och han säger att utbildaren länge sett en växande efterfrågan på VVS i takt med ökande fokus på miljö och hållbarhet i byggande.

- Vi ser fram emot att från 2021 kunna erbjuda även VVS som ett alternativ för våra nya byggingenjörsstuderande.

Tolv företag, två stiftelser

De tolv företagen och det två stiftelserna har bidragit med nästan 500 000 euro för ett donationslektorat inom VVS-teknik.

De största donationerna har fåtts från Granlund, Ramboll Finland, Raseborgs Energi, K.V. Lindholms stiftelse, Sitowise och Rakennusmestarien säätiö.

Övriga större donatorer är Systemair, Halton Group Ltd, Nibe Energy Systems, Roth Finland, Enervent Zehnder och Andelsbanken Raseborg.

Överväldigad rektor och vd

Örjan Andersson, vd och rektor på Yrkeshögskolan Novia, är överväldigad av stödet från näringslivet för den nya satsningen.

- Det ekonomiska bidraget är betydande, men lika viktigt är det starka engagemang som har visats genom donationerna.

Siru Lönnqvist, verksamhetsledare för VVS Föreningen i Finland, har arbetat tillsammans med personer i nationella organisationer inom VVS-byggbranschen för att engagera företag för donationslektoratet.

- Vi är väldigt glada över det goda samarbetet med Novias ledning och att svenskspråkig VVS-ingenjörsutbildning fortsätter i Finland, säger Lönnqvist.

"Viktigt med utbildning på svenska"

Konsultföretaget inom husteknik, Granlund, var först med att meddela om en donation.

- Det är mycket viktigt för oss att ingenjörsutbildningen inom VVS fortsätter på svenska. Vårt företag har en starkt tvåspråkig tradition tack vare Olof Granlund som var den ena av företagets två grundare, säger Pekka Metsi, vd för Granlund.

Flera företag har lovat ställa sin expertis till förfogande i form av samarbete kring nya laboratorier, undervisning och praktik.

Geberits vd Kim Lövkvist säger att företaget kommer att bistå med kostnadsfri utbildning för Novias VVS-studerande på Campus Raseborg.

- De får också utbildning i laboratoriet och i ett showroom i anslutning till vårt nya kontor som vi tar i bruk i Vanda år 2021.

Geberit tillverkar sanitetsprodukter. Geberit äger badrumsföretaget Ido Badrum i Ekenäs.

Källa: Pressmeddelande från Yrkeshögskolan Novia.

Diskussion om artikeln