Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sammankomster på över 10 personer förbjuds i Österbotten

Från 2020
Uppdaterad 09.10.2020 15:01.
vaasa festival
Bildtext Nu förbjuds offentliga tillställningar med fler än 10 personer. Bilden från Vasa Festival i augusti.
Bild: Merja Siirilä / Yle

Regionförvaltningsverket förbjuder allmänna sammankomster med över 10 deltagare i Vasa sjukvårdsdistrikt. Det gäller såväl inomhus som utomhus.

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland förbjuder med stöd av 58 § 1 momentet i lagen om smittsamma sjukdomar alla offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 10 deltagare som ordnas inomhus eller utomhus i kommunerna i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Beslutet är i kraft från måndag 12 oktober till lördag 31 oktober.

- Det är jättefint att man kan använda ett sådant verktyg. Genom kraftiga åtgärder kan vi få kontroll över situationen, säger Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta.

Vädjan kom från Österbottens coronasamordningsgrupp

Det var Österbottens coronasamordningsgrupp som vädjade till regionförvaltningsverket att de skulle besluta att inte fler än 10 personer ska få samlas vid offentliga tillställningar.

Dessutom går Österbottens coronasamordningsgrupp ut med en stark rekommendation om att man heller inte ska ordna privata tillställningar för över 10 personer. Men det är alltså inte förbjudet.

- Jag har stora förväntningar på att varje invånare gör sitt bästa för att stoppa spridningen, säger Kaukoranta.

Smittor ute i distriktet kan kopplas till Vasa

I Vasa sjukvårdsdistrikts område har antalet covid-19-fall börjat öka betydligt vecka 40. Enligt uppgifter från Vasa sjukvårdsdistrikt den 8 oktober var incidensen nya covid-19-fall under två veckor i sjukvårdsdistriktet 166 fall per 100 000 invånare och 356 fall per 100 000 invånare i Vasa stad.

Under vecka 41 har smittor börjat förekomma också i sjukvårdsdistriktets andra kommuner. Enligt uppgifter från sjukvårdsdistriktet har också smittorna som har konstaterats i kommunerna samband med evenemang som ordnats i Vasa.

Smittor har upptäckts hos personer som studerar i Vasa men bor eller arbetar i andra kommuner utanför sjukvårdsdistriktets område.

Enligt Kaukoranta har antalet smittor nu hållits på en ganska jämn nivå och från och med nästa vecka hoppas han att siffrorna börjar gå neråt.

Orterna som omfattas av beslutet är: Kaskö, Korsnäs, Kristinestad, Laihela, Larsmo, Malax, Korsholm, Närpes, Pedersöre, Jakobstad, Nykarleby, Vasa och Vörå.

Kommunerna kan vara ännu striktare

Om det epidemiologiska läget förändras gör regionförvaltningsverket en ny bedömning av beslutet att begränsa sammankomsterna.

Om det lokala läget kräver kan kommunerna fatta beslut som är striktare eller kompletterar regionförvaltningsverkets begränsningar.

Berör inte restauranger

Regionförvaltningsverkets beslut berör alltså offentliga tillställningar och allmänna sammankomster.

En allmän sammankomst är en demonstration eller någon annan tillställning som ordnas för utövande av mötesfriheten och som även andra än de uttryckligen inbjudna kan delta i eller följa.

Med offentliga tillställningar avses nöjestillställningar, tävlingar, föreställningar och andra jämförbara tillställningar som är öppna för allmänheten och som deltagaren deltar i på eget initiativ.

Begreppet offentliga tillställningar omfattar inte fortlöpande, normal serviceverksamhet och annan verksamhet som allmänt bedrivs i lokalerna.

Med andra ord gäller inte förbudet restauranger eller pubar och nattklubbar. Däremot har social- och hälsovårdsministeriet beslutat om nya restriktioner vad gäller restaurangerna i Österbotten. Restaurangen ska stängas senast klockan 23 och kundmängden ska halveras.

Mer information om vilka tillställningar och sammankomster som regionförvaltningsverkets beslut omfattar hittas på RFV:s webbsidor under "offentliga tillställningar".

Artikeln uppdaterad kl.15.00 med kommentarer av Heikki Kaukoranta.

Diskussion om artikeln