Hoppa till huvudinnehåll

Sport

GrIFK tvingas spela hemmamatch i Tallinn och böta tusentals euro: ”Ligan går ju emot myndigheternas rekommendationer – vi är inget proffslag”

Från 2020
GrIFK-spelare ligger på marken.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Matti Matikainen/Newspix24/Handbollsförbundet

Matchen mellan GrIFK och HC Tallinn ska nu spelas i den estniska huvudstaden, slår handbollsförbundet fast. Även om Grankullalaget också tvingas böta för beslutet att inte spela mot esterna åkte de åtminstone inte på poängtapp.

– Ett tufft beslut, summerar Tapio Tierala då Yle Sporten når honom på fredagseftermiddagen.

Ett tiotal minuter innan hade handbollsförbundet gått ut med sitt straff för klubben. GrIFK tvingas nu spela sin hemmamatch mot HC Tallinn på bortaplan, men ändå stå för alla kostnader trots att intäkterna stannar i Tallinn.

Dessutom ska GrIFK ersätta förbundet, Tallinn och ÅIFK alla kostnader som uppstod då ÅIFK och Tallinn möttes en andra gång för två veckor sedan. Och utöver det får GrIFK böta 2 500 euro.

– Men åtminstone blev det inte poängavdrag, som jag hann vara rädd för, säger Tierala, som hör till bakgrundskrafterna i klubben.

"Enhälligt beslut"

Ur handbollsförbundets perspektiv var det lätt att fatta beslutet. GrIFK bröt helt klart mot ligans regler då de utan egentlig orsak ställde in matchen mot Tallinn.

– Det var ett enhälligt beslut i styrelsen, berättar ordförande Jari Henttonen.

– Jag tänker inte ta ställning till om vi ändrade på disciplinutskottets förslag. Vi gick grundligt igenom ärendet och fattade sedan ett beslut som vi kan vara nöjda med. I samma andetag ska jag ändå konstatera att det här är bland det tyngsta man i styrelsen är med om att besluta, fortsätter han.

GrIFK godkänner också motiveringen, men Tierala kan inte lova att ”Grani” lämnar saken här. Klubben kan självklart överklaga beslutet.

– Sakfrågan är det inget tvivel om – vi bröt mot ligans regler. Men motiveringen bakom det tycker vi att man kan diskutera, säger Tierala.

"Det finns ju undantag men det gäller inte oss"

Enligt Tierala handlar det i grund och botten om att förbundet går emot myndigheternas rekommendationer. Även om rekommendationen om en 14 dagars karantän för alla inresande från Estland inte var i kraft den dagen då lagen skulle mötas visste man om att en sådan var på kommande.

– Det finns ju undantag, men enligt vår tolkning gäller det inte oss. Man väljer att kringgå myndigheternas regler genom att se på det här som proffsidrott – att vi skulle vara proffs. Den tolkningen gör vi inte, säger Tierala.

– Vi tycker att ett samhällsansvar är viktigt att ta också. Vi har inte en enda proffsidrottare i vårt lag. Fast de gör den tolkningen så har det ingen relevans i det verkliga livet. Går man på jobb eller till skolan efter en match utomlands så kan du tvingas vara i karantän, fortsätter han.

Fredrik Forss i närkamp med Evgeny Semenov.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet

Enligt Tierala fanns det arbetsgivare som meddelat spelare att de inte godkänner handbollen som orsak för en utlandsresa.

– Det är ju självklart att de inte godkänner att deras anställda åker utomlands för skojs skull. Ligan går ju emot den tolkningen. Men det är vad det är. Det kan vi inte göra något åt, säger Tierala.

Så hur kommer ni då att göra då det är er tur att åka till Tallinn för att spela mot dem?

– Det får vi se sedan. Det berör inte oss på en längre tid. Matchen lär spelas först efter jul. Rekommendationerna kan ju ändra under den tiden.

"Vet inte vem som har deltagit i diskussionerna ..."

Vissa andra lag i ligan, framför allt Riihimäki Cocks, har kritiserat GrIFK för att de låter spelarna bestämma. Men enligt Tierala är det inget snack om saken.

– Jag har tidigare också sagt att det är spelarna som tar riskerna och vi lyssnar därför på dem. Det är inte så att lagledningen gör beslut om spelarnas hälsa. Vi kan inte på bestämma över dem då vi inte är proffs, kasta tågbiljetter i ansiktet på dem om de kastar bollen i stolpen, säger han.

– Vad jag förstod av förbundet så finns det en stor vilja att spela bland alla klubbar. Men jag vet ju inte vem det är som deltagit i sådana diskussioner. Men det ändrar ändå inte på Grankulla IFK:s syn på saken, fortsätter han.

Frågan om en överklagan kommer upp igen.

– 2 500 euro i böter, arrangemang ... vi vet ju inte ännu hur mycket det här kommer att kosta. Förbundet tror väl att ”fyrk finns”. Men hur det i verkligheten ser ut i en förening som GrIFK kan alla säkert räkna ut själv, avslutar Tierala.

En stund efter att intervjun tagit slut återkommer Tierala ännu per sms:

– Förbundet delar ut 1 000 euro åt den som finner finska cupen och har nu valt att bötfälla oss på 2 500 euro. Ifall det handlar om proffsidrott, som det måste vara för att förbundets tolkning ska gälla i myndigheternas ögon, kunde man ju förvänta sig att kunna vinna tillbaka pengarna, skriver Tierala.

– En liten tankeställare, tillägger han.