Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Enligt Jaros vd kan laget inte fullfölja division 1-säsongen utan lagträningar: "Problematiken ligger i att vi råkar höra till Vasa sjukvårdsdistrikt"

Från 2020
Uppdaterad 09.10.2020 15:57.
Fredrik Haga blir ny VD för Liga-Jaro Ab.
Bildtext Jaros verkställande direktör Fredrik Haga.
Bild: Yle

Det färska beskedet från regionförvaltningsverket, som förbjuder sammankomster för över tio personer i Vasa sjukvårdsdistrikt, skapar problem för fotbollsklubbarna. Beslutet gäller fram till den 31 oktober – samma dag som den sista omgången i herrarnas division 1 spelas.

Jakobstad och Vasa hör till städerna som påverkas av beslutet, medan KPV:s hemmaort Karleby ligger i Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt.

I herrarnas division 1 återstår fyra hela omgångar före säsongen avslutas den 31 oktober. Vasalaget VPS, Jakobstadslaget Jaro och KPV har alla två hemmamatcher kvar.

Satu Nieminen, som är operativ chef i VPS, kunde inte kommentera situationen.

– Vi har fått information för en kvart sedan. Klockan 16 ska vi diskutera frågan med Bollförbundet, sa hon till Yle Sporten.

Inga matcher utan träningar

Även för Fredrik Haga, som är vd för Jaro, var beskedet färskt.

– Beslutet är en timme gammalt. Det går ännu inte att kommentera. Det betyder ändå att fotbollen tar slut i regionen.

– Matcher får inte spelas och begränsningen betyder, enligt min uppfattning, att även träningsverksamheten måste läggas ned, säger Haga till Yle Sporten.

Ett alternativ för Jaro kunde vara att spela i hemmamatcherna i Karleby, men Haga gillar inte alls idén. Om Jaro inte kan genomföra lagträningar hemma i Jakobstad är det inte heller aktuellt att spela matcher.

– Vi snackar om fyra veckor som återstår. Vi kan inte flytta vår verksamhet, med träningar och matcher, från regionen. Det fungerar inte så.

Sjukvårdsdistriktet vållar problem

Haga tycker att det inte är särskilt logiskt att verksamheten i exempelvis Karleby kan fortsätta, medan Jakobstad drabbas lika hårt som Vasa, där den mest omfattande smittspridningen har ägt rum.

– Problematiken ligger i att vi råkar höra till Vasa sjukvårdsdistrikt.

– Vasa ligger 100 kilometer härifrån, Karleby är geografiskt sett närmare Jakobstad. För Jakobstad är det här ett väldigt olyckligt beslut, då vi ligger i periferin geografiskt sett.

Nu väntar Jaro på att förbundet ska ta kontakt.

– Vi behöver inte ta ställning till något. Vi har fått ett solkart besked från regionförvaltningsverket. Nu får Bollförbundet börja fundera på det hela, säger Haga.

Poängsnittet kan fälla avgörandet

Denna säsong tillämpar Bollförbundet en 85-procentsregel. Om 85 procent av matcherna i division 1 spelas, så beaktar man poängsnittet i stället för poäng om samtliga lag inte kan slutföra säsongen som planerat.

I division 1 spelas 22 omgångar och hittills har 106 av 132 matcher avverkats. Man behöver komma upp i 113 spelade matcher för att 85-procentsregeln vid behov ska kunna tillämpas. Om inga fler matcher flyttas sker det om en vecka, lördagen den 17 oktober.

Om Jaro inte kan spela sina fyra kvarvarande matcher blir det alltså poängsnittet som fäller avgörandet i toppstriden.

Haga räknar med att nya besked om hur division 1 avslutas levereras i början av nästa vecka.

LagMatcherPoäng (snitt)
1. AC Oulu1838 (2,11)
2. KTP1737 (2,18)
3. Jaro1837 (2,06)

Hockeylaget Sport flyttar två hemmamatcher

FM-ligalaget Sport får skjuta upp ytterligare två hemmamatcher. Det handlar om matchen mot Ässät den 27 oktober och matchen mot Lukko fyra dagar senare.

Vd Tomas Kurtén förstår beslutet.

– Det är ett tufft läge i Finland. Vasa är det värst drabbade området just nu.

Han räknar ändå med att Sport ska kunna fortsätta träna tillsammans.

– Jag har pratat med regionförvaltningsverket, men har inte fått tag på smittskyddsläkaren.

– För spelarna är det här deras jobb och träningar är ingen offentlig tillställning. Utifrån den informationen borde de få jobba som alla andra, säger Kurtén till Yle Sporten.

Diskussion om artikeln