Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mumin har återvänt till platsen där han föddes - muggar med muminmotiv exporteras nu från Borgå till Japan

Från 2020
Så här görs muminmuggar i Borgå - Spela upp på Arenan

Know-how och produktion inom keramikbranschen naggas alltmer i kanterna i Finland. I Borgå vill företaget Vaja återställa ordningen i staden med hantverkartraditioner.

Alla känner till muminmuggarna tillverkade av Finlands mest kända porslins- och keramikföretag Arabia.

Idag görs de välkända muminmuggarna fortfarande - men i Asien.

Numera tillverkas det också muminmuggar i Finland - närmare bestämt i Borgå.

De muggarna tillverkas enbart för den japanska marknaden.

Det är företaget Vaja i Vårberga som tillverkar muggarna. Vaja började - som det finska namnet kanske antyder - i ett lider på Fred Owren och Henna Lambergs bakgård i Lovisa för cirka tio år sedan.

Före det arbetade båda på Arabia men de beslöt att starta eget.

- Orsaken till det är att produktionen där vi jobbade minskade och vi ville helt enkelt också göra någonting eget. 2011 lanserade vi brandet i Berlin, säger Fred Owren, som arbetar med produktutveckling och produktion på bolaget i Borgå.

Fred Owren vid hyllor med koppar hos Vaja i Borgå
Bildtext Fred Owren vill bygga upp brandet Vaja.
Bild: Yle/Stefan Härus

Mumin-initiativet kom från Japan

Responsen i Berlin var bra och det sporrade paret att bygga upp en fabrikstillverkning, men att det skulle bli Muminmuggar var trots Arabia-bakgrunden på intet sätt parets initiativ.

- Det var en kund i Japan som tog kontakt. De var intresserade av våra produkter men också av Mumin och samtidigt förhöll det sig så att Moomin-företaget här i Finland kom med som investerare i vårt företag. Allt det här bidrog till att produktionen av Muminmuggarna kom igång, säger Owren.

Owren medger utan omsvep att utan Arabia skulle inte Vaja finnas till. Tekniken i den produktion som sker i Borgåföretaget har paret lärt sig hos den stora porslins- och keramiktillverkaren.

Under de första produktionsåren i det egna företaget kunde Owren och Lamberg inte ana att Mumin senare skulle dyka upp också i deras produktion.

- Henna jobbade med produktutveckling på Arabia och hon har faktiskt ritat en del av Muminmotiven. Hon har ofta sagt att hon nog aldrig anade att muminmotiven skulle bli en del också i det egna företagets utbud, säger Owren.

Muminmuggar tillverkade av Vaja i Borgå
Bildtext Muggar redo för en stund i den heta ugnen.
Bild: Yle/Stefan Härus
Katarina Lagos tillverkar Muminmuggar på Vaja
Bildtext Katariina Lagos jobbar med att fästa illustrationerna på muggarna innan de åker in i brännugnen.
Bild: Yle/Stefan Härus

Handarbete från början till slut

En rundvandring i de olika produktionsrummen hos Vaja i Vårberga imponerar stort.

Processerna innan en produkt är färdig är en lång historia. Det är handarbete från början till slut och många olika skeden från lerklump till färdigt kärl.

Allt börjar med en idé. Produktutvecklingsavdelningen är hjärtat i fabriken. Där arbetar designers i samarbete med formgivare innan det går vidare till en produktionskedja med många faser.

I slutändan väntar slutgranskning innan produkterna kan skeppas från fabriken i Borgå, staden med hantverkartraditioner.

Vd Henna Lambert på Vaja i Borgå
Bildtext Vd Henna Lamberg kunde inte ana att hon också på Vaja skulle arbeta med Muminmuggar.
Bild: Yle/Stefan Härus

Verksamheten växer

Nio år har gått sedan start och verksamheten fortsätter växa.

- Vi bygger upp vår verksamhet som bäst. Produktionsmängderna ökar år för år. Just nu tillverkar vi ungefär 30 000 enheter per år, säger Owren.

Muminmuggarna har väckt väldigt stor uppmärksamhet i media, vilket Lamberg och Owren är tacksamma för.

- Absolut, det är roligt att bli uppmärksammad för det arbete vi gör och vi har faktiskt blivit kontaktade av människor som skulle villa vara med i vårt produktionsteam, säger Owren.

 Kaffemuggar hos Vaja i Borgå
Bildtext På Vaja tillverkar man också muggar med andra motiv än från Muminvärlden.
Bild: Yle/Stefan Härus

Jobbar för att göra brandet känt

Med de mål som bolaget har idag, ska det inte vara omöjligt att i en snar framtid utöka produktionsteamet.

- Vi siktar på att bygga upp en större produktion, få större synlighet och exportera mera. Vi vill också bygga upp brandet så att det blir internationellt känt, säger Owren.

Det som sker i Borgå i och med Vaja är inte bara business för paret Lamberg och Owren och en arbetsgivare för tiotalet personer inom produktion och design.

Det handlar också om att hålla både know-how och produktion i keramikbranschen kvar i Finland - något som med åren allt mer naggats i kanterna.

De första Mumin-muggarna som tillverkas i Finland landade i Japan i september där de introducerades i samband med en utställning om de nya Mumin-serierna.

Diskussion om artikeln