Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jaktchef: Älgjakten går att genomföra trots begränsningar

Från 2020
Uppdaterad 15.10.2020 15:31.
jägare bär på skjuten älgkalv
Bildtext Jägarna måste se till att för många inte samlas på samma ställe.
Bild: Yle

Älgjakten kör igång på lördag och från och med måndag begränsas allmänna sammankomster i Österbotten till 10 personer. Jaktchef Stefan Pellas säger att man redan tidigare funderat på hur jägarna kan följa coronarestriktionerna.

Regionförvaltningsverket meddelar att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i Vasa sjukvårdsdistrikt begränsas till högst 10 personer från och med måndag 12 oktober.

Mindre grupper, ingen gemensam samling

Älgjakten inleds imorgon, lördag. Stefan Pellas, jaktchef på Viltcentralen i Kust-Österbotten, säger att han inte på förhand hade fått någon information om att regionförvaltningsverket tänker införa ännu striktare restriktioner.

Men man har dock redan tidigare funderat på hur jaktlagen ska göra för att för mycket folk inte ska samlas.

- Grupperna delas upp i mindre grupper och man samlas inte gemensamt varje morgon. Det faller på jaktledarna att reda ut det, säger Pellas.

Pellas säger att det i dagsläget finns många tekniska hjälpmedel med vilka man kan hålla kontakten mellan grupperna.

- Det här går att genomföra, man måste helt enkelt dela på sig. Det ska inte vara så att 40 gubbar sitter på kaffe i jaktstugan, säger Pellas.

Älgjakten faller under RFV:s förbud

Den 15 oktober kontaktar RFV Yle Österbotten för att försöka förtydliga vad som egentligen gäller för älgjakten, eftersom många frågat om saken. Är det en allmän sammankomst eller kan det anses vara en privat tillställning?

Så här skriver Kristian Dahl, jurist på Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland:

"Älgjakt är i den meningen inte en privat tillställning att den inte skulle omfattas av smittskyddslagens reglering. Vad som anknyts till jakt och jaktlagens verksamhet kan sannolikt variera inom Finland. En redogörelse för alla möjliga situationer är inte möjlig, utan syftemålet med begränsningarna måste förstås utifrån tanken att förhindra att coronaviruset sprids.

Ifall ett jaktlag samlas i samband med jakt kan det komma att betecknas som en allmän sammankomst eller offentlig tillställning, på ett sådant sätt att detta faller inom ramen för smittskyddslagens reglering.

Jakten går med andra ord att genomföra genom gruppering i mindre grupper."

Texten uppdaterad 15.10 klockan 15.30 med Kristian Dahls kommentarer