Hoppa till huvudinnehåll

Hajbo

MGP 2020 direktsänds ikväll klockan 18.00!

Från 2020
Uppdaterad 10.10.2020 17:14.
Programmet är inte längre tillgängligt
MGP - Melodi Grand Prix 2020 (svenskt programljud) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Programledarna i MGP, Jonathan "Jontti" Granbacka och Märta Westerlund presenterar årets alla artister i Melodi Grand Prix.

I år har vi artister med från Österbotten, Åland, Åboland, Huvudstadsregionen och Västra Nyland. Alla träffades för första gången i augusti på Camp MGP, där man övade och lärde känna varandra.

Camp MGP 2020 - Spela upp på Arenan

Det råkar sig faktiskt så att dansarna kommer från nästan samma orter som artisterna. Här på MGP svetsas de samman till ett gemensamt MGP-gäng, säger Jontti. Det är en otrolig sammanhållning som uppstår mellan alla artister och dansare. De gör det här tillsammans.

Alla stöttar varandra och redan dagarna inför final går artister och dansarna och sjunger på varandras låtar, de kan dem utantill, säger Märta. I år är det en fantastisk bredd både i ålder och musikgenre.

MGP-finalisterna 2020
Bildtext Artisterna i MGP 2020.
Bild: Jaakko Vuorenmaa/Yle

Även i år fick vi in ett stort antal bidrag. De unga stördes inte i sin låtskrivarprocess av den pågående epidemin, kanske den t.o.m. bidrog till att man hann sätta sig ner och skriva en låt.

Ikväll får vi höra 10 härliga låtar som artisterna har skrivit själva. Processen har varit lång innan de tre minuterna de står på scenen i direktsändning. Alla har varit på Camp MGP och fått hjälp av coacharna, övat mycket hemma, sjungit in låten i musikstudio och nu de senaste tre dagarna övat en hel del i Yles utrymmen i Helsingfors.

MGP 2020 alla dansare.
Bildtext Alla dansare i MGP 2020.
Bild: Jaakko Vuorenmaa/Yle

På scenen ser vi också tio duktiga dansare som blivit utvalda av drygt hundra sökande. Uttagningar ordnades elektoniskt i år eftersom coronaepidemin bröt ut precis då när uttagningarna skulla hållas på olika orter. Men bra gick det ändå!

Finalveckan har bjudit på en hel del

Finalveckan har varit spännande för årets artister och dansare. Den startade redan på onsdagkväll, då man samlades i Ylehuset i Helsingfors och började gå igenom danskoreografier, prova scenkläder och smink.

Alla har fått en provsminkning och planering av frisyr inför finalen. Scenkläderna har provats och justerats. Man ska känna sig bekväm och som den artist man är under sitt framförande.

Tillsammans med sångpedagog Tomas Höglund, stagecoach Niki Rock och danskoreograf Jessica Öller har artisterna övat sina nummer och lärt sig allt från kamerariktningar till och mikrofonteknik. Nu håller vi tummarna att allt går fint under sändningen.

Stöd har artisterna också av alla i hela MGP-teamet. Men då det väl gäller så står de på scenen på sina egna ben, med sin egen låt. En stor bedrift för dessa MGP-finalister!

Alla är redo!

Nu är allt klart inför kvällens final klockan 18. Har du ännu inte hunnit lyssna på de tio låtarna och lärt känna artisterna, gör det nu!

Klicka på artistens bild för att se intervjuer de gjort och lyssna på deras tävlingsbidrag!

Melodi Grand Prix finns också på sociala medier

I år görs sändningen utan publik. Därför har vi öppnat en möjlighet för publiken där hemma att heja på artisterna hemifrån. Har du en hejaramsa eller en skylt du vill visa upp på våra SOME-konton så kontakta oss på Whatsapp eller Instagram.

På Instagram kommer du också bakom kulisserna på MGP och får veta lite mera! Under kvällens sändning kan du t.ex. påverka vad programledaren Jontti ska klä om sig till under den direktsända finalen!

Hajbo Nyheter besökte också MGP under finalveckan..

Vinsten i MGP 2020

Alla tio låtbidrag är redan vinnare. Men en blir vald till vinnare av hela MGP 2020. Det här avgörs av en jury på plats tillsammans med tittarnas sms-röster.

Den som vinner får förstås den fina MGP-pokalen, men också en möjlighet att skriva en ny låt tillsammans med musikproducent Erik Nyholm.

Hela låtskrivarprocessen dokumenteras och kan ses på våren 2021. Dessutom görs en musikvideo till den nya låten. Artisten kommer också att uppträda på olika evenemang.

MGP-finalen ikväll klockan 18

Finalen sänds direkt i Yle Fem och på Yle Arenan. Programledarna Jonathan "Jontti" Granbacka och Märta Westerlund håller i finalsändningen. Den refereras på finska av Nuutti Takkinen. På Arenan kan du välja vilken sändning du vill följa. På tv väljer du språket i ljudinställningarna.

Årets MGP-låtar ges ut på skiva

Låtarna ges ut på skiva av Finlands svenska ungdomsförbund FSU och kan beställas här. Låtarna finns också tillgängliga på de flesta digitala musiktjänsterna.

MGP - Melodi Grand Prix är en låtskrivartävling för 8-15-åringar som produceras i samarbete mellan Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU, produktionsbolaget Five Corners och Svenska Yle.

Du hittar MGP på Arenan, Instagram och Facebook