Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Regler och anmälning till MGP 2021

Från 2020
Uppdaterad 09.02.2021 13:54.
Kom med i MGP 2021! - Spela upp på Arenan

Melodi Grand Prix är tävlingen för ungdomar som är 8-15 år, födda 2006-2013, och som vill skriva en egen låt och uppträda inför tv-kameror.

MGP-resan börjar redan på våren då låten skickas in. Finalisterna deltar sedan i ett läger i Karis 8-11.6 där man planerar och övar inför finalen. I augusti besöker man en musikstudio i Esbo, där man sjunger in sin låt. Den direktsända finalen sänds från tv-studion i Helsingfors och kan ses på Arenan och i Yle Fem lördagen den 9.10.2021 kl. 18.

Tävlingen ordnas i samarbete med Svenska Yle och Finlands Svenska Ungdomsförbund, FSU. Arrangörerna står för resekostnader, kost och logi för de tio finalisterna som blir valda.

MGP regler 2021

1. Sista dag för ansökan är 5.4.2021. Den direktsända finalen visas på Yle Fem, lördagen 9.10.2021.

2. Bidrag får framföras av maximalt 6 deltagare, max 6 personer på scenen (sång, musik). Ifall upphovsmannen till låten inte uppträder, måste antalet personer på scenen minskas i motsvarande antal personer (se punkt 8).

3. Deltagarna ska framföra sitt bidrag på svenska, finska eller samiska. Man får skicka in maximalt 3 bidrag.

4. Deltagarna måste kunna kommunicera på svenska.

5. Deltagaren måste vara mantalsskriven/registrerad i Finland.

6. Bidragen får spelas och visas i marknadsföringssyfte efter att låtarna har lanserats, via arrangörernas egna eller av arrangörerna godkända distributionskanaler inom ramen för MGP 2021.

7. Deltagare kan vara med från det år de fyller 8 till och med det år de fyllt 15 år (2006 – 2013 gäller för år 2021). Detta gäller också för den som skrivit låten, ifall det är en som inte uppträder.

8. Bidraget kan vara skrivet och framföras av olika personer. Den som framför bidraget måste alltså inte ha skrivit text och musik själv/ själva, alltså måste den/ de inte inneha upphovsrätten till text och melodi. Upphovspersonen/ personerna räknas ändå med som en deltagare och påverkar därmed i antalet personer som får stå på scenen.

9. En person kan medverka i finalen i endast ett bidrag. Ifall en person skickar in flera låtbidrag, måste detta framgå i alla ansökningar/ bidrag.

10. Låtarna som lämnas in ska helst vara mellan 2 minuter 30 sekunder och 2 minuter 45 sekunder långa. I samband med låtbidraget/ ansökan skall deltagaren/deltagarna också muntligt berätta litet om sig själv/själva kort på svenska (c. 30 sek. video). Presentationsvideon får gärna skickas som en separat video.

11. Bidraget får inte tidigare ha framförts offentligt, publicerats eller getts ut kommersiellt. Bidraget får inte heller ha publicerats på internet, via till exempel Youtube.

12. Deltagare får inte tidigare ha uppträtt som framträdande artist på ett förlag eller av skivbolag producerad CD, eller ha professionell representation (till exempel manager) innan eller under deltagandet i MGP-uttagningen.

13. Deltagarna får delta i MGP max. 2 gånger men inte heller två år i rad.

14. Kommersiella aktörer får inte ge deltagarna gåvor.

15. MGP 2021 avgörs under direktsändning med telefonröster i kombination med juryröster med 50 % och 50 % fördelning.

16. Arrangörerna Finlands Svenska Ungdomsförbund, Yle Fem och produktionsbolaget Five Corners Production förbehåller sig rätten till justeringar i reglerna under årets gång.

Här skickar du in din låt till MGP!

Låtskrivartips!

Musikproducenten Erik Nyholm jobbar med artister och skriver låtar. Han jobbar också tillsammans med de som kommit till final i MGP. Han vet hur man gör. Här delar han med sig av sina tips. Kanske du har turen att stå på MGP-scenen i höst?

Du hittar MGP på Arenan, Instagram och Facebook
TikTok: @ylemgp

Mer om ämnet på Yle Arenan