Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Säsongsinfluensan och covid-19 – överläkare Nohynek: “Det är viktigt att vaccinera sig mot influensan”

Från 2020
Uppdaterad 13.10.2020 08:54.
Hanna Nohynek.
Bildtext Hanna Nohynek, vars område är infektionssjukdomar och vaccinationer, säger att det är viktigt för riskgrupper att vaccinera sig i år.
Bild: THL

Vinterns säsongsinfluensa närmar sig - i år med covid-19 som följeslagare.

Utan rätt förebyggande åtgärder kan influensan förvärra covid-situationen. Därför rekommenderas det att riskgrupper vaccinerar sig mot säsongsinfluensan.

- Influensan kan vara mycket tråkig och farlig, men om man har både influensan och covid-19 så kan det vara dubbelt eller tre gånger så farligt för hälsan, säger Hanna Nohynek som är överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd.

Farhågan är alltså att personer skulle drabbas av dubbelinfektioner. Det innebär att man blir smittad av både influensan och covid-19 samtidigt.

- För att undvika dubbelinfektioner rekommenderar vi att man tar influensavaccinet, säger Nohynek.

En dubbelinfektion kan göra att sjukdomarna förvärras, vilket kan öka på behovet av intensivvård och kan öka dödligheten.

- Om man har två infektioner samtidigt så kan dödligheten vara högre.

“Situationen kan bli allvarlig"

Influensasäsongen kan förvärra av covid-19, men lösningen står nära till hands. Det förhindras genom att förebygga att influensan sprids.

- Man kan förebygga influensans smittspridning genom att iaktta god hand-, host- och nysningshygien och genom att använda ansiktsskydd: alla de vanliga sakerna som vi gör i och med coronaviruset, säger Nohynek.

Utöver vaccinationer, förebygger restriktionerna och rekommendationerna för covid-19 även spridningen av säsongsinfluensan.

Det här märktes redan på våren då restriktionerna var som hårdast - säsongsinfluensan avtog.

Men ännu är det inte orsak till jubel. Om rekommendationerna försummas så kan en dålig influensasäsong vara på väg.

- Om vi förebygger influensan väl, bibehåller restriktionerna samt utövar god hygien så kan säsongsinfluensan vara ovanligt mild i år. Men om vi däremot lättar på restriktionerna, och inte skyddar oss, så kan situationen bli allvarlig, säger Nohynek.

Rokotetta laitetaan.
Bildtext I fjol vaccinerades var femte finländare, enligt Institutet för hälsa och välfärd.
Bild: Pixabay

Influensan kan drabba riskgrupper hårt

Riskgrupperna för influensan är ungefär samma som för covid-19: bland annat personer med någon grundsjukdom, äldre och gravida - men även barn.

- Den största skillnaden på covid-19 och influensan, är att influensan ibland kan vara svår för barn, medan covid-19 vanligtvis inte är det.

Liksom covid-19, kan influensan slå hårt mot luftvägarna. Influensa är en akut inflammation i de övre luftvägarna vars symptom kan likna covid-19.

Det kan alltså vara svårt att skilja på virusen. Det enda sättet att veta säkert är att låta testa sig.

Varje år är det olika influensavirus som drabbar Finland. I dag vet man inte ännu vilka influensatyper som kommer till Finland i år. Det här blir uppenbart då det första fallet rapporteras och testas.

- Det är viktigt att ta vaccinet eftersom vi inte vet vilken slags influensasäsong vi kommer att ha, säger Nohynek.

Förkylning, influensa eller corona?

Förkylning har mildare symptom. Det börjar vanligtvis med ont i halsen eller sjuk näsa och fortsätter ofta med snuva och hosta. Feber hör nödvändigtvis inte till förkylning, men en del barn kan få hög feber. Vuxna känner sig kanske bara febriga.

Influensa har ofta starkare symptom än förkylning. Det börjar oftast med snabbt stigande hög feber. Till febern kan också höra muskelvärk, hosta, huvudvärk och snuva.

Covid-19 börjar vanligen med feber, torrhosta och att man känner sig trött. Till viruset kan också höra huvudvärk, snuva, ont i halsen, andningssvårigheter, muskelvärk och i vissa fall också matsmältningsproblem.

“Det är mycket viktigt att vaccinera sig mot influensan”

Årligen är influensa den grundläggande dödsorsaken för i snitt 20-60 fall, enligt Institutet för hälsa och välfärd.

Rekommendationen är att riskgrupper och vårdpersonal vaccineras mot säsongsinfluensan. Rekommendationerna har inte ändrats sedan i fjol.

De som tillhör riskgrupper och personer som har stor nytta av vaccinet har i Finland tillgång till avgiftsfri vaccinering.

Till dem hör social- och hälsovårdspersonal, gravida, barn under 7 år, personer som fyllt 65, närstående personer som kan få svår influensa och personer med en underliggande sjukdom.

- Det är mycket viktigt att förebygga både covid-19 och influensan. Ännu har vi inte vaccin mot covid-19 och vi vet inte heller med säkerhet när det kommer att bli tillgängligt. Därför är det mycket viktigt att nu vaccinera sig mot influensan, säger Nohynek.

Källor: Institutet för hälsa och välfärd.

Diskussion om artikeln