Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen varnar för vildsvinskrockar - skadade vildsvin är livsfarliga

Från 2020
Uppdaterad 10.10.2020 14:01.
Närbild, vildsvin.
Bildtext Vildsvinsstammen har minskat en aning i vårt land.
Bild: Viktor Cap 2013

Polisen kommer med ett varnande ord om vildsvinskrockar. Skadade vildsvin är nämligen livsfarliga. I september uppskattades vildsvinsstammen till 1 400 individer i Finland och i Närpes i Österbotten iakttogs en hjord på 20 vildsvin så sent som i september.

Polisen i Östra Finland rapporterade i morse om en kollision mellan en personbil och ett vildsvin sent på fredag kväll i Joensuu.

En kvinnlig förare kom körande på Ilomantsvägen då ett vildsvin plötsligt hoppade upp på vägen framför bilen. Föraren hann inte väja för djuret och det hittades senare död i ett dike. Föraren fick inga skador.

Polisen påminner om att man absolut inte bör stiga ut ur bilen om man krockar med ett vildsvin. Skadade vildsvin kan gå till attack och döda en människa.

Stanna i bilen!

Om man råkar ut för en vildsvinskrock och om bilen fortfarande är körduglig ska man köra framåt ett par hundra meter och tydligt memorera platsen för olyckan för att kunna ge polisen exakta koordinater om var djuret befinner sig.

Är bilen inte körduglig gäller det att stanna kvar i bilen, slå på larmljusen och ringa polisen på numret 112.

Bara om bilen fattar eld eller hamnar i vattnet finns det anledningen att ta sig ut ur bilen, säger polisen.

Stammen har minskat

Enligt den färskaste uppskattningen från Naturresursinstitutet Luke håller vildsvinsstammen på att minska i vårt land.

I januari 2020 fanns det enligt beräkningarna cirka 1 400 vildsvin i Finland. Som störst var vildsvinsstammen i början av 2018, då det enligt beräkningarna fanns över 3 000 individer. Orsaker till minskningen är jakt och en minskning i antalet individer som kommer över gränsen österifrån.

Vildsvin iakttagits i Närpes

De mest vildsvinstäta områdena finns fortfarande i östra Nyland och Sydöstra Finland, men under sommaren och
hösten har många vildsvinsiakttagelser gjorts i Österbotten.

I Övermark i Närpes har en hjord på 20 individer setts, och vildsvin har också påträffats i Korsnäs och Lappfjärd.

Vildsvinen kan sprida den farliga afrikanska viruspesten AFS, som också drabbar tamgrisar. Tillsvidare har AFS inte påträffats i Finland, men risken att sjukdomen sprids också hit är fortfarande stor.