Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump höll valmöte från Vita husets balkong: "Jag mår utmärkt"

Från 2020
Donald Trump håller valmöte från Vita husets balkong 10.10.2020
Bildtext Trumps anhängare skanderade: "Vi älskar dig".
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s president Donald Trump höll i dag sitt första valevenemang sedan han lämnade sjukhuset där han vårdades för covid-19.

Vita huset har inte meddelat om Trump fortfarande bär på viruset.

Presidenten hade bjudit in hundratals människor till ett valevenemang kallat "en fredlig protest för lag & ordning" i Vita husets trädgård.

Själv stod han, utan munskydd, på balkongen ovanför sina anhängare under sitt 18 minuter långa anförande.

Deltagarna - iklädda röda kepsar och turkosa tröjor - hade uppmanats att använda munskydd. De flesta bar munskydd men avståndet mellan människorna var ganska litet.

Trump sa att han mår utmärkt.

- Jag vill att ni ska veta att vår nation kommer att besegra detta hemska "Kina-virus". Det kommer att försvinna, det försvinner, sa Trump till den jublande folksamlingen på gräsmattan.

Han sa också att det nu utvecklas ett fint vaccin som militären "mycket, mycket snabbt" kommer att distribuera.

Donald Trump  på Vita husets balkong talar till sina väljare 10.10.2020
Bildtext President Trump berättade om alla rekord som slagits under hans tid som president.
Bild: AFP / Lehtikuva

Trump ståtade sin vana trogen med alla rekord som slagits under hans tid som president, och riktade en rad ogrundade anklagelser mot sina opponenter.

Han gjorde också utfall mot sin konkurrent, demokraternas presidentkandidat Joe Biden, och varnade för riskerna med socialism och rentav kommunism.

Trump, som i flera månader har fört en kampanj under temat lag och ordning, sa att det republikanska partiet har de amerikanska polisstyrkornas stöd.

Han hyllade också alla som arbetar med att upprätthålla lag och ordning.

Vita huset brukar inte användas för valkampanjer

Donald Trumps evenemang var kontroversiellt, dels på grund av smittrisken men också för att Vita huset traditionellt inte används för kampanjtillställningar.

På måndag planerar Trump att återgå till sitt kampanjarbete med ett stort evenemang i Florida. Enligt kampanjarrangörerna fortsätter han på tisdag till Pennsylvania och på onsdag till Iowa.

Källor: Reuters, AP, AFP