Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Migranttrafiken från Afrikas västkust till Kanarieöarna ökar igen

Från 2020
Uppdaterad 11.10.2020 16:10.
Stora mängder migranter har anlänt till Kanarieöarna - Spela upp på Arenan

Kanarieöarna har tagit emot många afrikanska migranter de senaste dagarna. Kontrollen av rutterna över Medelhavet har skärpts vilket tvingar människosmugglarna att söka sig sydligare vägar till Europa.

Från torsdag till lördag anlände 37 båtar med totalt 1 015 migranter ombord till Lanzarote, Fuerteventura, Teneriffa och Gran Canaria.

Enligt Röda Korset har en liknande våg inte setts på Kanarieöarna sedan år 2006. Då kom 30 000 migranter till Kanarieöarna. Under hela perioden januari-september i år anlände 6 000 migranter till öarna.

Rutten är riskabel

Flyktvägen är mer riskabel än den över Medelhavet - den är längre och mer utsatt för vädrets makter. Öarna ligger runt 100 kilometer från Afrikas västkust.

Rutten blev populär igen efter att EU slutit ett avtal med Turkiet och Marocko om att stoppa migranttrafiken över Medelhavet,

Migranterna kommer från olika länder i Afrika - närmast Senegal och Gambia. De har nu tagits om hand av spanska myndigheter.

Deras tillstånd uppges vara gott, även om en del är nedkylda. Alla ska testats för coronasmitta.

Anstränger lokala resurser

Politikerna på Kanarieöarna har bett fastlandsregeringen om hjälp med migranterna. De lokala resurserna räcker inte till för att inkvartera dem och ge dem vård.

Migrationsminister José Luis Escrivá har besökt öarna och lovat att regeringen skrider till åtgärder för att underlätta situationen.

Migranter anlände till Arguineguín på Gran Canaria - Spela upp på Arenan

Källor: AFP, Reuters, BBC