Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Parlamentsval i Litauen under pandemin - ta med dig din egen penna

Från 2020
Uppdaterad 11.10.2020 12:31.
Människor desinficerade sina händer innan de gick in i vallokalen. Den här bilden är tagen i Vilnius redan under förhandsröstningen i början av veckan.
Bildtext Människor desinficerade sina händer innan de gick in i vallokalen. Den här bilden är tagen i Vilnius redan under förhandsröstningen i början av veckan.
Bild: AFP / Lehtikuva

Litauer har uppmanats att ta med sig egna pennor till vallokalerna för att minska smittrisken under söndagens parlamentsval. Den sittande regeringens hantering av coronakrisen är en central valfråga. Fattigdom och ojämlikhet är ständigt aktuella teman.

Litauen rapporterade ett rekordantal - 205 nya fall - av covid-19 under lördagen. Hittills har Litauen, med sina uppemot tre miljoner invånare, ändå klarat sig jämförelsevis lindrigt undan pandemin.

Landet hade på lördagen rapporterat 8 714 fall av covid-19 och 103 avlidna. Antalet virusdöda ligger rejält under genomsnittet i EU och ekonomin har också klarat sig relativt bra.

Premiärministern lovar hjälpa pensionärerna

Litauens premiärminister Saulius Skvernelis har lovat att det inrättas statliga apotek över hela landet om han och hans parti, Böndernas och de grönas förbund, vinner valet.

Han har också lovat pensionärerna en extra bonus.

Premiärminister Saulius Skvernelis är mer populär bland låginkomsttagarna ute på landsbygden än bland en yngre befolkning i städerna.
Bildtext Premiärminister Saulius Skvernelis är mer populär bland låginkomsttagarna ute på landsbygden än bland en yngre befolkning i städerna.
Bild: imago images/Scanpix/ All Over Press

Opinionsmätningarna pekar på en jämn kamp mellan Böndernas och de grönas förbund och den konservativa oppositionskoalitionen Fosterlandsförbundet - Litauiska kristdemokrater.

Oppositionen har starkare stöd bland stadsbefolkningen

Fosterlandsförbundet har bland annat lovat att överbrygga det ekonomiska och utbildningsmässiga gapet mellan stad och landsbygd.

Skvernelis och hans parti är ändå mer populärt bland låginkomsttagarna på landsbygden. Medan Fosterlandsförbundets galjonsfigur, den förra finansministern, Ingrida Simonyte, har större stöd bland en yngre stadsbefolkning.

Simonyte beskriver gärna Skvernelis styre som kaotiskt och populistiskt.

I samband med det här valet har Litauen också introducerat drive-in-röstning.
Bildtext I samband med det här valet har Litauen också introducerat drive-in-röstning.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den ekonomiska tillväxten i Litauen har varit stark sedan Litauen blev EU-medlem 2004.

Före coronapandemin ökade medellönen med nästan 10 procent per år flera år i följd. Trots det är fattigdomen stor. 2019 levde en femtedel av befolkningen vid fattigdomsgränsen.

Det är bland de äldre som fattigdomen är störst.

Nyhetsbyrån AFP har talat med den 80-åriga väljaren Emilija Kostiukevic i Vilnius och hon vill se Skvernelis fortsätta som premiärminister, främst för att hennes pension har ökat under de senaste fyra åren.

Den 27-åriga arkitekten Zilvinas Klivickas, i sin tur, är imponerad av de konservativa kandidaternas planer på en utbildningsreform.

Alla de större partierna i Litauen är för EU och Nato och de vill se ett fortsatt litauiskt stöd till oppositionen i grannlandet Belarus.

I den första omgången i parlamentsvalet i dag står ungefär hälften av platserna i parlamentet på spel. Den 25 oktober blir det en andra runda med majoritetsval i enmanskretsar.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln