Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Borde glesbygden betala mindre skatt? - arbetsgrupp ska undersöka alternativ för glesbygden

Från 2020
Uppdaterad 13.10.2020 10:12.
Färjan Falco.
Bildtext Om färjetrafiken får mera pengar är det möjligt att få flera färjturer.
Bild: Yle / Petra Ristola

Sandra Bergqvist, SFP, är med i arbetsgrupp som ska undersöka alternativ för glesbygden

8:15

Nya alternativ för glesbygden undersöks i en parlamentarisk arbetsgrupp. Tanken är att arbetsgruppen ska starta upp olika pilotprojekt för att utveckla glesbygden. Arbetsgruppen möts första gången i början av november.

- Jag ser framemot det här arbetet. Vi kommer bland annat att se på på vad som kunde förändras, förbättras och utvecklas på glesbygden, säger riksdagsledamot Sandra Bergqvist, SFP, som är en av medlemmarna i arbetsgruppen.

Något som intresserar arbetsgruppen är utflyttningen från glesbygden och om dagens coronapandemi kan förändra det här. Projekten kunde till exempel titta närmare på olika lösningar till distansundervisning och digital undervisning i skolan.

En kvinna i långt ljust hår poserar framför rikdsdagshuset.
Bildtext Sandra Bergqvist ser framemot att jobba med att förbättra möjligheterna på glesbygden.
Bild: Niklas Gerkman

Ska glesbygden betala mindre skatt?

Något som också diskuteras är om glesbygden borde betala mindre skatt. Många skärgårdsbor fick en smärre chock i fjol våras då fastighetsskatten för många markägare höjdes rejält. Är det här något som kommer att diskuteras i arbetsgruppen?

- Här ser vi främst på glesbygden överlag. Fastighetsskatten i skärgården är en väldigt skärgårdsspecifik fråga. Men det är inget som hindrar att jag tar upp den och det kommer jag säkert att göra också när vi talar om skatter, säger Bergqvist.

Gruppen kommer även att undersöka olika alternativa lösningar för att stöda glesbygden och hur man löst det här i andra länder.

- Vi kommer att få många olika modeller framför oss och se vilka modeller som kan passa för Finland. Bland annat Norge har en modell när det gäller att stöda landsbygden som vi ska se närmare på, säger Bergqvist.

Arbetsgruppen kommer att sitta under den här valperioden. För pilotprojekten har reserverats en summa på 4 miljoner euro i statsbudgeten.

Färjetrafiken ska få mera pengar

Skärgårdstrafiken föreslås få en miljon euro till nästa års budget. Pengarna ska användas för att förbättra den dagliga trafiken, underlätta arbetspendling och stöda näringslivet. I praktiken innebär det flera färjturer.

- Jag hoppas att det här ska ge lite trygghet och stabilitet för färjorna i vår skärgård och att det också går att pendla och ta sig till öarna senare på kvällen, säger Bergqvist.

Budgeten för landsvägsfärjorna är i år 50 miljoner och skulle höjas till 51 miljoner nästa år.

- I det stora hela är det en liten summa, men när man delar ut det på olika turer, har det absolut betydelse. Förhoppningsvis kommer det att förbättra skärgårdsbornas vardag, säger Bergqvist.

Diskussion om artikeln