Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Överläkare Kaukoranta ser en ljusning för coronaläget i Vasa – men: ”Vi kan inte återgå till hur det var i augusti”

Från 2020
Uppdaterad 11.10.2020 15:49.
Flintskallig man med glasögon tittar in i kameran. Han har en grå tröja på sig och står utomhus.
Bildtext Heikki Kaukoranta, ledande överläkare vid Vasa stad.
Bild: Mari Latva-Karjanmaa / Yle

Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta tror att antalet nya coronafall i Vasa börjar minska i nästa vecka, men att vi måste leva med en del av de nya restriktionerna en längre tid. Vasa stad har också ändrat sin coronarapportering, vilket gav konstgjort högre siffror på söndagen.

Denna vecka blev Vasa dubbad till Finlands coronahuvudstad när antalet fall började öka kraftigt och Vasa började toppa Covid-19 statistiken.

Men efter intensiv smittspårning och efter att ha tagit i bruk striktare restriktioner, tror Vasa stads ledande överläkare, Heikki Kaukoranta, att läget snart börjar lätta.

– I början ökade antalet fall exponentiellt, men sedan har vi haft fem dagar i rad när ökningen varit linjär. Det är jättetrevligt att se, för vi har stora förväntningar för nästa vecka att åtgärderna som tagits i bruk börjar bita.

Kaukoranta tror att antalet nya fall per dag kan börja minska i mitten eller mot slutet av nästa vecka. Han är nöjd över de regionala restriktioner som tagits i bruk, som att sammankomster på över 10 personer förbjuds i Österbotten och att restauranger och krogar måste stänga tidigare.

– Jag anser att restriktionerna är tillräckliga, att de kom i god tid och att vi med dem kan få situationen under kontroll.

Man måste hålla en viss del av restriktionerna så länge vi har viruset på gång. Lättar vi för mycket på dem kommer det tillbaka, som vi sett.

Kaukoranta tror att vi småningom kan börja lätta på restriktionerna igen, ifall coronafallen minskar. Men någon återgång till situationen i augusti, med få restriktioner, tror inte Kaukoranta på.

– Man måste hålla en viss del av restriktionerna så länge vi har viruset på gång. Lättar vi för mycket på dem kommer det tillbaka, som vi sett. Därför rekommenderar jag att vi fortsätter med en moderat mängd av restriktioner. Så att vi har det under kontroll tills vi har vaccin i bruk eller har någon annan lösning.

Vilka konkreta restriktioner tycker du borde hållas kvar även efter att den nuvarande situationen lugnat ner sig?

– Jag tycker att vi kunde ta exempel av några länder omkring oss. Till exempel Estland där man nu har ganska begränsat antal timmar som krogar och klubbar kan vara öppna.

Inför höstlovet önskar Kaukoranta att folk i Österbotten stannar hemma och besöker naturen istället för varandra.

– Vi har gott om fina vandringsstigar. Jag hoppas också att människor utanför Österbotten skulle stanna hemma. Kanske ta kontakt via telefon eller nätet, för nu är det inte dags att resa helt enkelt.

Förändring av coronarapportering gav högre siffror

På söndagen rapporterades 63 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt, där Vasa stad står för 50 fall.
Men på grund av en ändring av räknesystemen är siffran för Vasa stad missvisande hög, enligt Kaukoranta.

– Vi fixar datasystemen så att Vasa stad räknar i samma takt som Vasa sjukvårdsdistrikt. Därför omfattar dagens rapportperiod nästan 36 timmar istället för 24. Hade vi fortsatt som förr hade siffran för coronafallen i Vasa varit 32, säger Kaukoranta.

Tidigare uppdaterade Vasa stad sina siffror kl. 8 på morgonen för det föregående dygnet.

Nu börjar man istället rapportera som sjukvårdsdistriktet, det vill säga att man uppdaterar siffrorna kl. 11 på förmiddagen. Då också för det föregående dygnet.

Vaasan keskussairaalan drive in -koronatestauspisteen opasteet.
Bild: Hans-Mikael Holmgren / Yle

Förutom att man ändrat systemen ledde också ett mänskligt misstag till att lördagens siffror blev fel. De rätta siffrorna är nu att antalet coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt var 491 på lördagen och 554 på söndagen.

Det är också många som testar sig vid privata hälsostationer, hur syns de siffrorna i statistiken?

– De syns ofta först följande dag eftersom de inte kommer mitt i natten utan mot slutet av förmiddagen eller eftermiddagen.

Det går heller inte att jämföra Vasa sjukvårdsdistrikts siffror med THL:s siffror. Eftersom THL:s siffror registreras på ett annat sätt vilket innebär en viss fördröjning.

Totalt har 17 033 prov tagits i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Incidenstalet för de två senaste veckorna per 100 000 personer i distriktet var 202 på fredagen i distriktet.

Vasa stad har på söndagen också uppdateratwebbsidan där man kan se vilke platser som smittade personer rört sig.

Diskussion om artikeln