Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: President Trump twittrar att han är “immun mot coronaviruset” - smittsskyddsexperten Anthony Fauci missnöjd över att nämnas i Trumps valreklam

Från 2020
Uppdaterad 12.10.2020 08:00.
Donald Trump tar av sig sin ansiktsmask innan han talar till anhängare den 10 oktober 2020.
Bildtext Trump talade för några hundra anhängare på lördagen från Vita husets balkong.
Bild: AFP / Lehtikuva

President Donald Trump twittrade på söndag att han är “immun” mot coronaviruset och inte längre bär smittan.

- Det ser ut som att jag är immun, kanske under en lång eller kort tid, eller för resten av livet. Ingen vet med säkerhet, sade Trump till tv-kanalen Fox News.

Twitter markerade Trumps inlägg och försåg det med en varnande text om att det kan innehålla vilseledande eller skadlig information.

Det råder ovisshet bland medicinska experter om huruvida patienter som smittats blir immuna mot viruset och det finns exempel på personer som smittats på nytt av coronaviruset.

Vita husets läkare sade ändå i ett utlåtande på sent på lördag att Trump inte längre utgör en risk av att smitta viruset. Utlåtandet innehöll inte information om när Trump senast testat negativt för Covid-19.

Vissa experter har förhållit sig skeptiska till att Trump friskförklarades bara tio dagar efter den första smittodiagnosen och menar att det är för tidigt att med säkerhet förklara presidenten smittfri.

Kampanjevenemangen fortsätter - första jippot i Florida på måndag

Trump, som ligger stort efter rivalen Joe Biden i opinionsmätningarna, har själv uttryckt iver över att få återuppta sina kampanjmöten. På måndag planerar han ett kampanjjippo i Florida och senare under veckan ingår besök till Pennsylvania och Iowa i planerna.

Anhängare som deltar i Floridaevenemanget på måndag måste lova arrangörerna att själva bära risken för att eventuellt utsättas för coronaviruset.

På lördagen talade Trump från Vita husets balkong i 18 minuter till en grupp anhängare, främst svarta och latinos.

Trump ska ha bett sin kampanjgrupp att planera in kampanjmöten för varje dag fram till presidentvalet i början av november.

Trump efterlyste på söndagen också lättade restriktioner och ett uppöppnande av ekonomin även om coronapandemin inte visar tecken på att avta i USA.

De senaste dagarna har närmare 50 000 nya smittofall uppdagats i USA. Särskilt allvarligt är läget i delstaterna i mellanvästern.

Fauci missnöjd över att figurera i Trumps valreklam: “Mina kommentarer har ryckts ur sitt sammanhang”

USA:s ledande smittsskyddsexpert, läkaren Anthony Fauci uttryckte på måndagen sitt missnöje över att Trumps kampanj använt Faucis kommentarer i en tv-reklam.

Den 30 sekunder långa reklamfilmen släpptes förra veckan och tangerar Trumpadministrationens hantering av coronakrisen och presidentens personliga kamp mot viruset.

Donald Trump står vid ett talarpodium och håller presskonferens. I bakgrunden syns smittskyddsexperten Anthony Fauci som bär ansiktsskydd. Trump är utan.
Bildtext Relationen mellan president Trump och Vita husets medicinska expert Anthony Fauci har testats rejält under coronakrisen.
Bild: European Pressphoto Agency EPA

- Jag kan inte föreställa mig att någon kunde ha gjort mer, säger Fauci reklamen som låter förstå att Fauci öser beröm över Trump.

Kommentarerna är från en intervju med Fauci i mars i år, där Fauci diskuterar coronahanteringen på ett bredare plan.

- Kommentarerna har använts utan mitt tillstånd och ryckts ur sitt sammanhang i republikanernas kampanjreklam, säger Fauci i ett uttalande.

Fauci tillägger att han aldrig under sina fem decennier i landets tjänst har uttryckt ett offentligt stöd för en politisk kandidat.

Trumpkampanjen har försvarat användningen av Faucis kommentarer. Kampanjens talesperson Tim Murtaugh sade att orden är “äkta, och kommer direkt från Fauci.”

Fauci och Trump har mer än en gång varit på kollisionskurs angående hanteringen av coronakrisen, som i skrivande stund smittat 7,7 miljoner amerikaner och kostat över 214 000 personer livet.

Fauci har också beskrivit nomineringsceremonin, den 26 september, av Amy Coney Barrett - Trumps kandidat till den högsta domstolen för en "superspridarhändelse".

Nomineringsceremonin för HD-domarkandidaten Amy Coney Barrett ägde rum på Vita husets gård den 26 september. Evenemanget beskrivs som en superspridarhändelse.
Bildtext HD-domarkandidaten Amy Coney Barrett firades vid Vita huset den 26 september. Evenemanget misstänks ha gett upphov till flera coronasmittor bland deltagarna.
Bild: AFP / Lehtikuva