Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiet skickar igen ut sitt forskningsfartyg till omstridda vatten i östra Medelhavet - väntas öka spänningarna gentemot Aten och Bryssel

Från 2020
Den här bilden på forskningsfartyget Oruç Reis togs den 12 augusti när Ankara hade skickat ut fartyget till vattnen vid den grekiska ön Kastellorizo.
Bildtext Den här bilden på forskningsfartyget Oruç Reis togs den 12 augusti när Ankara hade skickat ut fartyget till vattnen vid den grekiska ön Kastellorizo.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det turkiska forskningsfartyget Oruç Reis ska utföra seismiska studier i östra Medelhavet under de närmaste tio dagarna. Det aktuella området omfattar vattnen söder om den grekiska ön Kastellorizo.

Det meddelade den turkiska marinen sent på söndag kväll och beskedet kommer med största sannolikhet att åter igen öka spänningarna mellan Natoländerna Turkiet och Grekland, men också mellan Ankara och Bryssel.

Den 10 augusti skickades prospekteringsfartyget Oruç Reis, eskorterad av ett par krigsfartyg, till vattnen utanför Katellorizo. Det ledde till högljudda protester både från Grekland och EU, men också till både grekiska och turkiska militärövningar i vattnen mellan Cypern och Kreta.

Grekland och Turkiet är djupt oense om gränsdragningar och gasfyndigheter i östra Medelhavet.

Det har upptäckts ett rätt stort gasfält utanför Cypern och i fjol ökade Turkiet borrningarna i havet väster om Cypern, trots protester från Grekland och EU.

Den grekiska ön Kastellorizo ligger bara två kilometer från den turkiska kusten och 570 kilometer från det grekiska fastlandet. Grekland hänvisar till internationell rätt och hävdar att det är de grekiska öarna som är berättigade till territorialvattnet kring dem. Det avvisas av Turkiet och frågan är inte helt enkel.

EU har hotat med sanktioner

I september drog Turkiet tillbaka Oruç Reis från de omstridda vattnen och då hoppades många på att Ankara och Aten skulle kunna lösa konflikten genom förhandlingar.

Också Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan sade då att det är dags att ge diplomatin en chans.

I förra veckan möttes dessutom Turkiets och Greklands utrikesministrar under ett internationellt möte i Slovakien och då enades de om att det ska hållas överläggningar om havskonflikten.

Ungefär samtidigt hotade EU:s ledare med sanktioner mot Turkiet om landet inte upphör med prospekteringen av olja och gas i östra Medelhavet och tonar ner sin skarpa retorik.

Källor: AFP, Reuters, Yle