Hoppa till huvudinnehåll

Sport

LeBron James historisk MVP då Lakers tog hand om historiska mästerskapet i NBA-bubblan: ”Allt vi ville var att vinna titeln för Kobe”

Från 2020
LeBron James firar NBA-titel med sina lagkamrater.
Bildtext LeBron James var Lakers stora hjälte i slutspelet.
Bild: Erik S. Lesser / EPA-EFE / All Over Press

Los Angeles Lakers tog hand om NBA-titeln natten till måndag finsk tid med en avgörande seger över Miami Heat. För klubben var det sammanlagt det 17:e mästerskapet – tangerat flest i ligan – samtidigt som stjärnan LeBron James också skrev om historieböckerna.

106–93 – och finalserien var avgjord.

Det var inte många som förväntade sig en värst jämn kamp mellan Los Angeles Lakers och Miami Heat i NBA-finalerna och i match nummer sex var förhandsfavoriterna väntat starka. En andra matchboll tänkte de inte missa.

LeBron James noterades för en trippeldubbel (28 poäng, 14 returer och 10 assist), Anthony Davis satte in 19 poäng – och likaså Rajon Rondo – då Lakers marscherade till klubbens 17:e titel genom tiderna.

Det är tangerat rekord i NBA. Endast Boston Celtics har vunnit mästerskapet lika många gånger. Rondo blev samtidigt den första spelaren i NBA sedan 1964 att vinna en titel både med just Celtics och Lakers. Han var inte heller den enda som skrev in sitt namn i rekordböckerna.

LeBron James, som snittade nästan 30 poäng per match i finalserien, valdes helt som väntat till slutspelets mest värdefulla spelare. För James del var det den fjärde gången han vunnit titeln och det med ett tredje lag.

Ingen annan spelare i NBA har valts till finalseriens MVP i tre olika lag. Kawhi Leonard och Kareem Abdul-Jabbar har båda fått priset i två olika klubbar.

"Har en doktorsgrad i motgångar"

För James var det viktigaste ändå att Lakers är tillbaka där de ska vara. Mästerskapet var lagets första sedan Kobe Bryant – som dog i januari – tog dem hela vägen för tio år sedan.

– Vår organisation vill ha sin respekt. ”Laker Nation” vill ha sin respekt. Och jag vill ha min förbannade respekt också, säger James i tv-intervjun efter att mästerskapet avgjorts.

Helt som NHL-slutspelet avgjordes också NBA-slutspelet i en så kallad bubbla. NBA:s dito hittades i Disney World i Orlando. Finallagen tillbringade tre månader i nöjesparken.

– Vi har en doktorsgrad i motgångar. Så mycket kan jag säga efter allt vi varit med om den här säsongen, säger Lakers-tränaren Frank Vogel enligt AP.

Det är ingen hemlighet att Kobe Bryants död påverkade just Lakers otroligt mycket. Inte bara för att han var en ikon i klubben. LeBron James och Bryant var goda vänner också innan James gick över till Lakers.

– Allt vi ville göra var att vinna titeln för Kobe. Och vi såg till att inte göra honom besviken. Jag vet att han tittar ner över oss och att han är stolt, säger Anthony Davis som vann sin första NBA-titel.

"Betydelselöst"

Trots att Miami Heat kom in i finalserien som underdogs var de rejält besvikna efter förlusten. Framför allt Jimmy Butler, som stundvis tagit hela laget på sina axlar i slutspelet.

I finalserien blev Butler den första spelaren i NBA att noteras för flera trippeldubblar med minst 35 poäng. I match nummer fem, som Heat lyckades vinna med kniven mot strupen, vilade han endast 48 sekunder.

– Allt det där är betydelselöst då vi inte vann, säger han enligt AP.

– Jag ville verkligen vinna den här titeln för mina lagkamrater, för staden. Statistiken spelar ingen roll om du inte gör det. Jag gjorde inte mitt jobb och jag ska se till att bli bättre, fortsätter Butler.

Källor: NBA.com, AP