Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tadzjikistans enväldige president Emomalii Rahmon omvald för femte gången – långvarigaste ledaren i forna Sovjetunionen

Från 2020
Uppdaterad 12.10.2020 16:06.
Tadzjikistans enväldige president Emomalii Rahmon omvaldes för femte gången med över 90 procent av rösterna.
Bildtext Tadzjikistans enväldige president Emomalii Rahmon omvaldes för femte gången med över 90 procent av rösterna.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Tadzjikistans president Emomalii Rahmon har omvalts för en femte mandatperiod med över 90 procent av rösterna. Den 68-årige Rahmon har styrt centralasiatiska Tadzjikistan sedan år 1992 och han är nu den långvarigaste ledaren i det forna Sovjetunionen.

Centralasiens fattigaste land Tadzjikistan gav förnyat förtroende för följande sju år för den förre sovchosledaren som år 1992 tog över styret av den forna sovjetrepubliken.

Emomalii Rahmon slog därmed ett nytt rekord. Han gick om Kazakstans pensionerade president Nursultan Nazarbajev som den ledare som har styrt längst i det forna Sovjetunionen.

Hela maktapparaten och alla nivåer av administrationen arbetar för en enda person och politiken präglas av nepotism

Den förkrossande valsegern var sannerligen ingen överraskning.

Rahmon har gjort sig av med oppositionen samt fria massmedier och hans fyra motkandidater hade närmast ett symboliskt värde.

Den allt mer auktoritära Rahmon har under årens lopp befäst sin makt genom ändringar i konstitutionen. För fyra år sedan ändrades grundlagen så att det inte längre finns någon gräns för hur länge han kan vara president.

I april såg presidenten till att hans 32-årige son Rustam Emomalii blev parlamentets talman och officiellt nr. 2 i hierarkin. Den äldsta dottern Ozoda leder presidentens administration, medan hennes man är vicechef för landets nationalbank.

Släkten kommer från regionen Danghara, liksom de flesta andra ministrar och högt uppsatta tjänstemän i ett land där klaner ännu spelar en stor politisk roll.

Fred och stabilitet framför allt

Tadzjikerna verkar ha prioriterat fred och stabilitet före ekonomin som har försämrats ytterligare i år på grund av coronapandemin.

Över en miljon av landets 7 miljoner invånare är gästarbetare utomlands, främst i Ryssland. Pengarna som de skickar hem utgör omkring hälften av bruttonationalprodukten.

Inkomsterna från dess gästarbetare har minskat med upp till en fjärdedel i år, men väljare i huvudstaden Dushanbe förklarade sitt stöd för presidenten med behovet av fred och stabilitet efter det blodiga inbördeskriget på 1990-talet.

Socialdemokraterna som är det enda tillåtna oppositionspartiet, bojkottade presidentvalet.
Bildtext Socialdemokraterna, som är det enda tillåtna oppositionspartiet, bojkottade presidentvalet.
Bild: /All Over Press

Den 66-årige Safar Mallajev röstade på Rahmon på grund av hans "enorma erfarenhet."

- Freden är huvudsaken. Om vi har fred så innebär det att allt är ok, ansåg Mallajev.

Socialdemokraterna, som är det enda tillåtna oppositionspartiet, bojkottade valet.

- Hela maktapparaten och alla nivåer av administrationen arbetar för en enda person och politiken präglas av nepotism, regionalism samt korruption, klagar partiets viceordförande Shokirjon Hakimov.

Bannlyste islamister år 2017

Inbördeskriget efter Sovjetunionens fall, som krävde upp till 60 000 dödsoffer, fördes mellan Rahmons centralregering och oppositionen som bestod av en brokig samling liberala, demokratiska och islamistiska krafter.

Fred slöts år 1997 och Rahmon var tvungen att ge oppositionen både andrum och representation i administrationen och i parlamentet. Där hade oppositionspartierna med islamister i spetsen omkring en tredjedel av platserna.

Över en miljon av Tadzjikistans sju miljoner invånare är som de här männen gästarbetare i Ryssland. Allt fler av dem har förlorat sina jobb under pandemin och tvingas åka hem.
Bildtext Tadzjikistans enväldige president Emomalii Rahmon omvaldes för femte gången med över 90 procent av rösterna.
Bild: /All Over Press

Sedan dess har oppositionen utsatts för allt hårdare förföljelser och tusentals oliktänkande har tvingats fly från landet.

För tre år sedan bannlystes det största islamistiska oppositionspartiet och Emomalii Rahmon är nu i praktiken enväldig och allt mer excentrisk.

Han har officiellt bytt namn från det ryskklingande Emomali Rahmonov till det mer traditionella Emomalii Rahmon.

Han har uppmanat invånarna att göra detsamma och det finns numera en officiell lista över acceptabla namn.

Försämrade ekonomin ett hot

Myndigheterna har rätt att stoppa män med långt skägg på gatan och att tvinga dem att klippa sig medan kvinnor uppmanas att inte bära "europeiska" eller svarta "islamistiska" kläder. Kvinnor bör i stället klä sig i traditionella nationaldräkter.

I parlamentet läser man dikter som hyllar ledaren och statliga medier jämför presidenten ofta med solen.

Porträtt av presidenten och hans citat hänger överallt på offentliga platser, på ett sätt som för tankarna till grannlandet Turkmenistan eller Nordkorea.

Rahmons enväldiga styre kan endast hotas av det förvärrade ekonomiska läget både hemma och bland gästarbetarna utomlands.

- Om en stor del av arbetslösa gästarbetare återvänder hem så kan det göra läget mer instabilt politiskt, varnar den ekonomiska analytikern Alex Koktjarov vid IHS Markit i London.

Bolaget som analyserar ekonomiska trender bland annat i Tadzjikistan tror att landets ekonomi i år krymper med nära sju procent, vilket utgör en verklig vara för den enväldige presidenten.

Källor: AFP, Reuters, DW

Diskussion om artikeln