Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bärplockarnas minimilön blev 2200 euro – hundratals euro mindre än vad Thailand krävde

Från 2020
Uppdaterad 12.10.2020 12:41.
Marjanpoimintaa Kärsämäellä
Bildtext Företagens säsong räddades av att det var ett gott bärår 2020. Arkivbild.
Bild: Paulus Markkula / Yle

Enligt bärföretagen har coronaepidemin och alla nya åtgärder ändå trappat upp kilopriset på bär, skriver Yle Uutiset.

År 2020 har varit ett svårt år för bärföretagarna.

Till en början verkade det som om de thailändska bärplockarna inte alls skulle ha kommit iväg till Finland på grund av coronapandemin. De thailändska myndigheterna ville inte låta bärplockarna resa till Norden.

Till slut fick bärplockarna ändå lov att resa i mitten av juli, det vill säga flera veckor senare än under en normal sommar.

Thailand krävde 3000 euro, fick 2200

I somras kom nyheten om att Thailand skulle kräva en minimilön på 3000 euro för varje bärplockare som kom till Finland.

Efter förhandlingar nådde de thailändska myndigheterna och de finländska bärföretagarna ändå ett avtal som gav bärplockarna en minimilön på 2200 euro.

- Myndigheterna insåg ju också att säsongen blir kortare än normalt och prutade lite på lönekraven, säger Vernu Vasunta som är vd för bolaget Kiantama.

Uppgifterna om att lönekraven ändrats under sommaren baserar sig på information som Yle har fått av bärföretagarna.

Thailands ambassad har inte kommenterat saken och ingen finländsk myndighet har varit inblandad i löneförhandlingarna.

För att försäkra sig om att bolagen skulle betala minimiersättningen krävdes att de betalade en slags garanti på 40 000 baht, alltså cirka tusen euro per bärplockare till Thailand.

- Det bekymrade mig lite. Men det var heller inte ett alternativ att låta bli att anställa bärplockarna, då skulle vi ha stängt hela fabriken för ett halvår, säger Vasunta.

Bra bärår igen

Det var ett bra bärår i Finland och trots en kortare säsong var det därför möjligt att plocka till och med mera bär än i fjol.

Bärplockarnas minimiersättning uppfylldes åtminstone i de bärföretag vars representanter Yle har talat med.

När bärplockarna anlände till Finland visste företagen redan att skörden skulle bli god, vilket underlättade situationen.

- Nu har vi haft tre, fyra bra år efter varandra, men under de sexton åren jag har varit med så har det också funnits år då resultatet skulle ha blivit sämre, säger Jukka Kristo, vd på företaget Polarica.

Enligt Kristo finns det ändå problem med att ha en minimiersättning.

- Om det här skulle fortsätta, skulle det förstöra hela den här branschen. Det skulle ju kännas galet att garantera en viss inkomst utan att någon plockat något. En del skulle säkert testa om det alls är värt att arbeta i sådana fall, säger Kristo.

Coronaåtgärderna trappar upp priset på bär

Förutom minimiersättning, krävde de thailändska myndigheterna dessutom att företagen skulle stå för coronatest samt två veckors coronahotell i Thailand då bärplockarna återvänt hem.

De här åtgärderna har kostat företagen hundratusentals euro i extra kostnader.

- Till slut blev det ändå en säsong som gick på vinst, via en del svårigheter. Men nog höjer de här extra kostnaderna priset på bär märkbart. Det handlar om några tiotals cent per kilo, säger Janne Naapanki som är vd vid Arctic International.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "Thaipoimijoiden minimiansio neuvoteltiin 2200 euroon – eli satasia pienemmäksi kuin Thaimaa alun perin vaati" av Milka Krogerus. Frida Holmberg har översatt artikeln.

Diskussion om artikeln