Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ekonomipriset till minne av Nobel går till Paul R. Milgrom och Robert B. Wilson

Från 2020
Uppdaterad 12.10.2020 18:20.
Paul Milgrom och Robert B. Wilson på bild när ekonomipriset till minnet av Alfred Nobel 2020 offentliggjordes.
Bildtext Sveriges Riksbank har delat ut ekonomipriset sedan 1969. I år går det till två amerikanska ekonomer.
Bild: EPA/ANDERS WIKLUND

Kungliga vetenskapsakademien i Sverige har gjort sitt val och utsett mottagare till årets ekonomipris.

Amerikanerna Paul R. Milgrom och Robert B. Wilson får priset för förbättringar av auktionsteorin och uppfinningar av nya auktionsformat.

Milgrom (född 1948) är professor vid Stanford University. Wilson (född 1937) är professor emeritus vid samma universitet.

Pristagarna har utrett varför budgivare beter sig på ett visst sätt vid auktioner. De har använt sina upptäckter för att skapa nya auktionsformat.

Kungliga vetenskapsakademien påpekar att auktioner används för att sälja allt från konstverk och vardagsföremål till annonser på internet och el på elbörsen.

Rune Stenbacka som är professor i nationalekonomi på den Svenska handelshögskolan Hanken i Helsingfors säger att alla kan dra nytta av bättre auktioner.

- Offentliga upphandligar är ett bra exempel. Om man då tillämpar auktionsteori kan man få en intensiv konkurrens mellan budgivare. Genom den kan man inte enbart spara den offentliga sektorns pengar, utan också skräddarsy auktionen så att servicen blir så god som möjligt.

Wilson har kunnat visa vad det beror på att personer som deltar i en auktion tenderar att ge ett lägre bud än vad de egentligen anser att auktionsobjektet är värt. Budgivarna är rädda för att betala för mycket och förlora på handeln, det vill säga det som på auktionsspråk brukar kallas vinnarens föbannelse.

American Economic Association beskriver Milgrom bland annat som en av världens ledande auktionsformgivare. Han har till exempel utarbetat auktioner för radiofrekvenser och hans metoder har använts världen över under de senaste trettio åren.

Enligt Kungliga vetenskapsakademien har Wilsons och Milgroms upptäckter gynnat köpare, säljare, konsumenter, skattebetalare och samhället som helhet.

Programmet är inte längre tillgängligt
Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Priset kallas ibland Nobelpriset i ekonomi. Det riktiga namnet är Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

Priset brukar räknas till Nobelprisen trots att det inte är ett riktigt sådant.

I fjol gick priset till Abhijit Banerjee, Esther Duflo och Michael Kremer.

Finländaren Bengt Holmström fick priset år 2016.

Robert B. Wilson har varit Holmströms lärare och Paul R. Milgrom har samarbetat med Holmström i flera vetenskapliga projekt.

Diskussion om artikeln