Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter novitjok-skandalen: EU förbereder nya sanktioner mot Ryssland

Från 2020
Den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i närbild med sammanbiten min.
Bildtext Den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.
Bild: AFP / Lehtikuva

EU:s utrikesministrar gav i dag grönt ljus för sanktioner mot president Aleksandr Lukasjenko om läget i Belarus inte förbättras. Man beslöt också att börja förbereda sanktionslistor mot ryska personer på grund av giftattacken mot Aleksej Navalnyj.

Sanktionerna mot Ryssland och Belarus var på EU-utrikesministrarnas agenda vid ett möte i Luxemburg.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) är inte optimistisk gällande utvecklingen i Belarus.

– Vi har en situation där ingenting har förändrats i Belarus och president Lukasjenko har inte varit färdig för dialog med oppositionen i landet utan tyvärr har polisvåldet fortsatt.

EU-ordförandelandet Tysklands utrikesminister Heiko Maas vädjade inför mötet om sanktioner mot Lukasjenko. Enligt Haavisto är det viktigt att Lukasjenko listas.

– Han kan förstås förändra situationen genom att inleda dialogen med oppositionen och genom att befria de politiska fångarna. Men tyvärr har inget positivt hänt.

Sedan tidigare finns 40 personer i den belarusiska administrationen på EU:s sanktionslista, enligt ett beslut vid EU-toppmötet i början av oktober.

Fallet Navalnyj leder också till sanktioner

EU:s utrikesministrar har nått en politisk överenskommelse om att införa sanktioner mot Ryssland med anledning av giftattacken mot oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.

Förra vecka slog organisationen för förbud mot kemiska vapen OPWC fast att det var nervgiftet novitjok som använts för att förgifta Navalnyj.

Man börjar nu förbereda en lista över personer som kan få sina tillgångar frysta och nekas inresa till EU.

– Det har hänt två negativa saker: för det första att man har ett olagligt gift som novitjok och för det andra att man använt det mot en oppositionsledare, säger utrikesminister Haavisto.

Eftersom Ryssland inte varit färdigt att förklara situationen eller bidra med information om fallet, accepterade utrikesministrarna Frankrikes och Tysklands förslag om sanktioner mot individer som varit inblandade, konstaterade Haavisto.

Det var för första gången sedan coronapandemin nådde Europa som EU:s utrikesministrar möttes fysiskt i Luxemburg.

Utrikesfrågorna ligger också på stats- och regeringschefernas bord vid EU-toppmötet i Bryssel på torsdag och fredag.

Diskussion om artikeln