Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Överläkare Kaukoranta övertygad om att läget i Österbotten lättar: "Snart kommer siffrorna att se bättre ut"

Från 2020
Uppdaterad 12.10.2020 14:56.
Man i grå tröja och glasögon talar i en mikrofon.
Bildtext Heikki Kaukoranta är ledande överläkare i Vasa stad. Han tror att de hårda restriktioner som nu gäller i Vasa sjukvårdsdistrikt inom kort kommer att få ner antalet smittade.
Bild: Anna Wikman / Yle

Med 60 nya fall av coronavirus på måndagen syns ingen lättnad i den snabba spridningen som pågår i Vasa sjukvårdsdistrikt och framför allt i Vasa stad. Men överläkare Heikki Kaukoranta är övertygad om att läget snart ser betydligt bättre ut.

Under måndagen rapporterade Vasa sjukvårdsdistrikt om 60 nya bekräftade fall av coronavirussmitta. Ökningen är tyvärr väntad, konstaterar Heikki Kaukoranta som är stadens ledande överläkare.

- Åtgärderna som vidtogs förra veckan har inte hunnit visa sin effekt ännu, men snart kommer siffrorna att se bättre ut. Redan i mitten eller mot slutet av den här veckan borde vi få se betydligt trevligare statistik, säger Kaukoranta.

Fortfarande är det inom Vasa stad som de flesta nya fallen finns. 42 av måndagens 60 nya smittade är Vasabor. Men smittan börjar nu sprida sig också till andra kommuner och framför allt så sprider sig viruset utanför studerandekretsar.

- Vi har tyvärr upplevt bara den första fasen ännu, men det kommer att sprida sig.

På söndagen kom bland annat beskedet att en anställd vid Gerby daghem har testat positivt för viruset.

- Det var just det jag befarade redan förra veckan. Först syns det bland studerande, men sedan sprider det sig till andra befolkningsgrupper.

Hoppas undvika smitta på äldreboenden

Från barn och personal inom småbarnspedagogiken är steget inte långt till barnens föräldrar och därifrån befarar Kaukoranta att viruset tar sig vidare till människor i högre ålder som kan drabbas hårdare av viruset.

- Jag hoppas att vi kan undvika den situationen att viruset sprider sig till våra äldreboenden, det kan vara jättesvårt att förhindra, säger Heikki Kaukoranta.

En äldre dam i en gungstol och en vårdare intill.
Bildtext Heikki Kaukoranta hoppas att coronaviruset inte ska lyckas ta sig in på regionens äldreboenden.
Bild: Hilma Toivonen

En ljusglimt är kanske ändå enligt Kaukoranta att det finns mycket som tyder på att barn är dåliga på att sprida viruset vidare.

- Det är jättesvårt att säga med säkerhet hur lätt barn smittar, men man antar att de är jättedåliga smittospridare. Dessutom utvecklar de en coronasjuka som är jättelindrig och nästan aldrig behöver sjukhusvård.

Rentav kan det vara så att coronaviruset inte smittar barn lika lätt som det smittar andra åldergrupper. Det finns enligt Kaukoranta åtskilliga fall där barn har haft gott om coronavirusbärande vuxna runtom sig, men trots att man kunnat förvänta sig att barnet bär på smittan så har hen testat negativt.

Höstlovet avgörande

På måndagen påpekade den regionala beredskapskommittén i ett pressmeddelande än en gång att coronaläget är mycket svårt i Vasatrakten och nu sprider sig snabbt.

En lista över platser där smittade kan ha exponerat andra uppdateras regelbundet av Vasa stad.

Kaukoranta påminner om det man vädjade om redan förra veckan, nämligen att stanna hemma under höstlovet.

- Om man absolut vill resa någonstans så helst bara dagsturer där man kommer hem till natten. Det finns gott om fina platser i närheten att besöka och det finns korta vandringsleder som passar även för mindre barn.

För den österbottning som oroar sig för smitta just nu lyfter Kaukoranta fram att man är trygg så länge man håller tillräckligt med avstånd till andra. Munskydd gäller på platser där avstånd inte hela tiden är möjligt att hålla och att tvätta händerna är fortfarande viktigt.

- Får man symptom så är det bäst att ringa sin egen hälsovårdscentral och fråga om det finns orsak att söka sig till test.

Diskussion om artikeln