Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Svensk pensionerad polis vittnade mot Jari Aarnio – säger att han fick information från Aarnio om att Volkan Ünsal hotas till livet

Från 2020
Kuvassa on Jari Aarnio Helsingin käräjäoikeudessa syyskuussa 2020.
Bildtext Tidigare chefen för narkotikapolisen i Helsingfors, Jari Aarnio, är åtalad för mord eftersom han inte stoppade mordet på Volkan Ünsal 2003. Rättegången mot Aarnio pågår i Helsingfors tingsrätt.
Bild: Silja Viitala / Yle

Den pensionerade svenska polisen Ali Lindholm vittnade i rätten att han fick information från Jari Aarnio om hoten mot Volkan Ünsal månader innan mordet. Under vittnesmålet klarnade det också hur det är möjligt att polisen i Sverige spanade på dem som senare dömdes för mordet innan mordutredningen ens hade inletts.

Ali Lindholm, 73 år, hördes i Helsingfors tingsrätt på måndagen på distans från Sverige. Han har varit pensionerad i flera år men jobbade vid tiden för mordet på Ünsal, det vill säga 2003, som chef för inhämtningssektionen vid underrättelseroteln.

Lindholm fick flera frågor om tjänsteanteckningar som hans kollega vid Stockholmspolisen, Marianne Öman, skrivit innan mordet på Ünsal i oktober 2003.

Öman skrev i början av juni det året "Samtal från Ali Lindholm som tipsade om hot mot Volkan".

Vad handlar mordåtalet mot Jari Aarnio om?

Tror informationen kom från Aarnio

Åklagaren frågade Ali Lindholm i rätten vem som gett honom informationen.

- Jag vet inte om det kommit från Jari eller någon annan.

Var ni i kontakt med någon annan finsk polis än Aarnio, undrade åklagaren.

- Jag menar i så fall någon svensk polis, sade Lindholm.

Senare under vittnesmålet sade han att han tror att han fick informationen från Aarnio, men att han inte kan utesluta att den kommit från källor i Sverige.

Polisen spanade på Raninen och Andersson i Stockholm

I mitten av september 2003 ska polisen i Sverige ha spanat på två av dem som senare mördade Ünsal, Janne Raninen och Raimo Andersson, när de besökte Stockholm.

Med i Stockholm var också Raninens studiekompis från Prakticum, som inte hade någonting med mordet att göra.

Han och Raninen reste till Stockholm för att se på 50 Cent, som hade konsert i Stockholm då.

I slutet av september 2003 har Marianne Öman igen gjort en anteckning om hoten mot Ünsal. "Ali berättar att Volkan Unsal är hos Janne Raninen i Finland", skriver Öman då och lägger till en mening om att två namngivna personer enligt rykten ska ta livet av Ünsal.

Den ena är Leo, som senare dömdes för anstiftan till mord och den andra figurerar i utredningen men har inte direkt haft med mordet att göra.

Vidtogs åtgärder innan mordet?

Åklagaren frågade Lindholm i rätten om några åtgärder vidtogs innan mordet då den här anteckningen är från den 29 september.

- Inget som jag känner till, svarade Lindholm.

Fanns det information om att Janne Raninen skulle ha fått i uppdrag att döda Ünsal, frågade åklagaren.

- Jag minns att det förutom Raninen också var Raimo Andersson.

- Kommer ni ihåg från vem den här informationen kom?

- Som jag sa tidigare, det var från Jari eller från någon svensk polis.

Svensk polis spanade på mördarna innan de misstänktes för mord

Ünsal mördas under natten mellan den 15 och 16 oktober 2003 i en lägenhet i Nordsjö i Helsingfors.

I förundersökningen som gjordes efter mordet står att polisen i Helsingfors den 21 oktober gjort en anmälan om en försvunnen person, det vill säga Ünsal. Först den 30 oktober 2003 registreras polisanmälan om misstänkt mord hos Helsingforspolisen och förundersökningen inleds.

I förundersökningen nämns att Raninen och Andersson rest till Sverige dagarna efter mordet och det finns till och med bilder på dem när de är där. Bland annat finns bilder i förundersökningen på när Andersson träffar Leo Carmona den 19 oktober.

"Vi skuggade dem till en förort söder om Stockholm"

I den första förundersökningen står att bilderna är tagna av polisen i Stockholm. Nu har det ändå kommit fram att Jari Aarnio, enligt Ali Lindholm, ska ha begärt att svenska polisen spanade på Raninen och Andersson i Stockholm.

- Aarnio sade att två personer från Finland var på väg till Sverige med båten. Vi skuggade dem till en förort söder om Stockholm, sade Lindholm i rätten.

Bilderna på Raninen och Andersson är tagna den 19 oktober.

Följande dag, den 20 oktober har Marianne Öman skrivit i sina anteckningar: "Enligt information från polisen i Finland, ska Volkan vara mördad. Janne Raninen inblandad".

"Jari ringde och frågade om jag vill prata om Volkan Ünsal"

I förundersökningen hördes Ali Lindholm två gånger. Den sista gången var i slutet av november 2018. I början av november 2018 fick han ett samtal från Jari Aarnio.

- Jari ringde och frågade om jag vill prata om Volkan Ünsal, sade Lindholm i rätten.

- Men eftersom utredningen pågick ville jag inte prata om det och då tog samtalet slut.

Lindholms kollega, Marianne Öman, kommer också att höras i rätten.