Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Att statsminister Sanna Marin poserade i endast kavaj och smycke var svårsmält för en del finländare: "Samma reaktion gång på gång"

Från 2020
Uppdaterad 13.10.2020 10:38.
sanna marin.
Bildtext Statsminister Sanna Marin.
Bild: Tiia Lillkvist /yle

En folkstorm blåste upp under senaste veckoslut när statsminister Sanna Marins foto för en finsk modetidning kom i omlopp. Hon ansågs ha visat för mycket hud iklädd endast kavaj och ett stort smycke.

– Det känns som att det är samma sak som händer gång på gång. Varje gång en kvinna i maktposition gör någonting så blir det uppståndelse. Sedan varierar det vad hon gjort för fel den här gången.

Det här säger Charlotte Cederbom som är filosofiedoktor och forskare vid Åbo Akademi med inriktning på medeltiden, lag och genus.

Handlar om gamla sociala strukturer

– Nu för tiden mäter vi inte kläderna och hur mycket hud som syns. Det gjorde man förr i tiden då det fanns lag på hur mycket hud som fick synas. I princip gör vi fortfarande samma sak, även om vi inte har lagstiftat om det. Fortfarande bryter det mot våra sociala lagar om kvinnor visar hud på ett visst sätt.

Det handlar om gamla sociala strukturer enligt vilka kvinnornas sexualitet måste begränsas för att man ska kunna upprätthålla den sortens samhälle där mannen alltid är norm och bestämmer.

Förr i tiden fanns det lag på hur mycket hud som fick synas

― Charlotte Cederbom

– Att vi fortfarande inte kommit helt bort ifrån de gamla mönstren blir bländande tydligt sådana här gånger, då debatter som den om fotot på Sanna Marin uppstår, säger Charlotte Cederbom.

Charlotte Cederbom
Bildtext Charlotte Cederbom är historiker med inriktning på medeltiden, lagar och genus.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Putin får inte samma reaktioner som Sanna Marin

En person som visat mycket hud är Rysslands president Vladimir Putin.

Vi har till exempel sett honom ridande på en häst med bar överkropp. Den bilden har blivit en meme där man sett Putin ridande på alltifrån björnar till missiler.

– Men det finns en helt annan struktur i Ryssland kring hur man visar upp makt och manlighet. Det han visar upp med sin bara överkropp är en bild av traditionell rysk manlighet. Det leder inte till samma typ av reaktioner som i Sanna Marins fall, säger Charlotte Cederbom.

Men hon tror å andra sidan att folk inte heller hade accepterat en halvnaken Sauli Niinistö ridande på en häst.

Vladimir Putin sitter på en häst i ett ärmlöst linne.
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin till häst. Den här gången med skjortan på.

Hur skapa bild av kvinnliga ledare?

Charlotte Cederbom är medeltidshistoriker och om man blickar bakåt i historien och studerar äldre porträtt ser vi en tendens att lägga en blomma i handen på avporträtterade drottningar.

Blomman står för fruktbarhet. Ibland har kvinnor varit väldigt lättklädda när man velat symbolisera någon dygd, till exempel jungfrulighet som när Maria ammar Jesusbarnet.

– Än i dag tenderar vi att leta efter attribut i bilder på kvinnor. Vi söker efter hur vi ska skapa oss en bild av kvinnliga ledare. Det här gör vi eftersom vi inte är vana vid att se kvinnor med makt. Samtidigt söker vi ofta efter fel hos kvinnorna.

Hur borde vi då analysera det omskrivna fotot på statsminister Sanna Marin? Historikern och forskaren Charlotte Cederbom tycker att vi egentligen inte alls ska analysera fotot.

Män kan visa vad tusan de vill

– Sanna Marin har fattat beslutet att ställa upp på det här porträttet och det finns inget oanständigt i bilden. Men ska man tolka bilden så kan man läsa in makt, kvinnlighet, självsäkerhet och att hon vet sin plats högt upp i samhället. Det syns också att hon tycker om sig själv. Det här är sådant som vi inte är vana vid att se.

Charlotte Cederbom tror att det är just det som skaver för många människor.

– Däremot är vi vana vid att se män i avslappnade maktpositioner, där de kan visa vad tusan de vill visa upp.

Tarja Halonen i folkdräkt på presidentbalen 2017.
Bildtext President Tarja Halonen fick också utstå kritik.
Bild: KIMMO BRANDT/COMPIC/All Over Press

Även Halonen kritiserades för utseendet

Charlotte Cederbom anser att vi borde sluta kritisera Sanna Marin för den här typen av saker.

Hon tycker att det är trevligt att vi får lära känna en mer personlig sida av statsministern och att Sanna Marin fortsätter att stå för vem hon är.

– Vi behöver inte hela tiden diskutera hur kvinnor ser ut eller hur de klär sig. Hade Sanna Marin klätt sig i rosa, fluffig topp hade det blivit ett ramaskri kring det också. Det hade varit för flickigt, feminint och gulligt.

Också president Tarja Halonen fick känna av kritik för hur hon såg ut och hur hon klädde sig. Ett exempel är den klänning som imiterade en forntida dräkt och som hon bar på slottsbalen år 2001.

– Grundproblemet även här är att vi vill döma kvinnor för vad de har på sig. Och det oavsett vad de har på sig. Det här har att göra med vårt behov av att rätta in kvinnor i ledet och deras sexualitet i en norm - och i Finland är den här normen väldigt snäv, säger Charlotte Cederbom.

I Finland är normen för kvinnlig sexualitet väldigt snäv

– Precis som i våldtäktsmål har det ingen betydelse vad kvinnor har på sig. Mönstret av fördömande och nedtryckande finns kvar, oavsett vad man har på sig. Sedan när det gäller självständighetsbalen så går det mesta ut på att bedöma kvinnornas utseende.

Hur Sanna Marin än hade gjort i situationen med modefotot hade det uppfattas som fel enligt Charlotte Cederbom.

Ung, självsäker och vacker väger också in

– Förutom att Sanna Marin står högt upp på samhällsstegen så är hon också självsäker, ung och vacker. Det är också faktorer som väger in i hur hon uppfattas. Men hon har inte tänjt på några gränser med det här fotot.

– Ingen mår bra av att vi håller på och dömer varandra. Mycket handlar om att inte med flit misstolka det man ser och hör. Jag tror att vi alla skulle må bra av att, så att säga, tagga ner lite.

Sanna Marin utan någonting under kavajen väcker diskussion - "Samma reaktion gång på gång då en kvinna i maktposition gör något"

8:22

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln