Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Facebook förbjuder allt förintelseförnekande innehåll

Från 2020
En person är inne i Facebook-applikationen på sin smarttelefon.
Bildtext Åtgärden ska motverka spridningen av desinformation och falska nyheter inför presidentvalet i USA.
Bild: Mostphotos

Facebook förbjuder inlägg och material som förnekar eller förvränger historien om Förintelsen, enligt nyhetsbyrån AP. Facebookanvändarna kommer istället att hänvisas till pålitliga källor om nazisternas folkmord på judar under andra världskriget.

Åtgärden ska motverka spridningen av desinformation och falska nyheter inför presidentvalet i USA.

Beslutet kommer efter att flera förintelseöverlevare i en kampanj krävt att vd:n Mark Zuckerberg vidtar åtgärder mot förintelseförnekande innehåll.

– Statistiken visar att det antisemitiska våldet ökar, vilket har utvecklat mitt eget tankesätt och Facebooks riktlinjer gällande hatretorik, skriver vd:n i ett blogginlägg.

Zuckerberg, som själv är jude, kritiserades år 2018 då han slog fast att Facebook inte skulle radera inlägg där exempelvis Förintelsen förnekas. Då försvarade Zuckerberg dylika inlägg bland annat genom att hänvisa till yttrandefriheten.

Zuckerberg klargjorde senare att han upplever förnekandet av Förintelsen som djupt kränkande, och att han inte hade som avsikt att försvara förintelseförnekare.

Facebook säger att tillämpningen av de nya reglerna kommer att ta tid eftersom företagets anställda och system först måste lära sig att identifiera innehåll som strider mot den nya policyn.

Teknologijätten har sedan tidigare förbjudit inlägg som stöder vit nationalism och separatism. Företaget bannlyste nyligen alla konton med kopplingar till konspirationsnätverket QAnon.

Källor: AP, The Guardian