Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jokerits målvakt Anders Lindbäck blev utbytt på slutet – tränaren Lauri Marjamäki: "Motståndaren fick tre lätta mål, det är för mycket i sådana här matcher"

Från 2020
Artjom Iljenko har precis gett Lokomotiv ledningen med 4–2.
Bildtext Artjom Iljenko har precis gett Lokomotiv ledningen med 4–2.
Bild: Emil Hansson / All Over Press

Det var två formstarka hockeylag som drabbade samman i Helsingfors. Jokerit hade vunnit fyra raka KHL-matcher, Lokomotiv Jaroslavl tre. Det var ryssarna som förlängde sin segersvit. Lokomotiv vann matchen med 4–2 efter att ha avgjort på slutet.

Jokerit inledde bäst och tog ledningen i spel med fem mot tre. Henrik Haapala hade ett strålande skottläge, men valde att passa och Veli-Matti Savinainen hade inga problem med att fösa in pucken i ett tomt mål.

Tidigt i den andra perioden gav sig Jokerits stjärnback Mikko Lehtonen ut på en offensiv räd. Han tappade pucken och Lokomotiv vände blixtsnabbt. Anton Lander fick ett friläge som han förvaltade och det var kvitterat till 1–1.

Märkligt 1–2-mål

Lehtonen var även inblandad i det andra målet som var matchens stora snackis. Maxim Osipov tog skott i neutral zon och pucken studsade i mål via Lehtonen. Många tyckte att Jokerits målvakt Anders Lindbäck borde ha motat pucken, men reprisbilderna visade att studsen var märklig. Se målet i Viafrees sammandrag (2:18–2:57).

Att den defensivt orienterade Jokeritbacken Tommi Kivistö gör mål varje säsong är inte givet. Efter att ha gått mållös i nästan två år blev Kivistö målskytt då hans skott studsade i mål. Kvitterat till 2–2.

I över 55 minuter höll sig Jokerit utanför utvisningsbåset. På slutet tog måltjuven Nicklas Jensen en tvåminutare som blev kostsam.

Med knappt fyra minuter kvar gav Pavel Kraskovsikj i powerplay Lokomotiv ledningen med 3–2 – ett skott som Lindbäck i Jokerits mål borde ha tagit.

Lokomotivs 4–2-mål var nästintill en repris av 3–2-målet. Skottet från liten vinkel var inte speciellt bra, men Lindbäck lyckades inte stå i vägen för pucken. Målvaktsreserven Janis Kalnins tog plats i Jokerits mål och noterades för tre och en halv minut på jobbet.

"Tre lätta mål"

Lokomotiv vann matchen med 4–2 och Jokerits chefstränare Lauri Marjamäki var inte särskilt belåten med målvaktsspelet.

– Mot slutet började spelet vända till vår fördel. Då drog vi på oss en utvisning. Motståndaren fick tre lätta mål, det är för mycket i sådana här matcher, sa Marjamäki i V Sports tv-intervju.

På onsdag möter Jokerit KHL-ettan CSKA Moskva på hemmaplan. Därefter är det dags för en tre matcher lång bortaturné.

Resultat:

Jokerit–Lokomotiv Jaroslavl 2–4 (1–0, 1–2, 0–2)
11.13 Veli-Matti Savinainen (Henrik Haapala) 1–0 PP
23.55 Anton Lander (Pavel Kraskovsikj) 1–1
26.16 Maxim Osipov (Vladimir Tkatjov) 1–2
34.02 Tommi Kivistö (Jordan Schroeder, Viktor Lööv) 2–2
55.46 Pavel Kraskovsikj (Anton Lander) 2–3 PP
56.25 Artjom Iljenko (Jegor Averin) 2–4

Publik: 3 664 åskådare

Diskussion om artikeln