Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Vedlåren gör come back – förvara ved som man gjorde förr

Från 2020
Uppdaterad 15.10.2020 10:46.
– förvara ved som man gjorde förr - Spela upp på Arenan

En vedlår är i princip en låda i ett skåp och var ett vanligt inslag i de gamla köken. Det var i vedlåren man förvarade den ved man behövde för en dag eller två.

En vedlår är i princip en låda i ett skåp och för att få ut och i veden finns en kippfunktion.

En vedlår
Bild: Yle/Juha Leskelä

För att få en fungerande vedlår behövs ett skåp, t.ex. en begagnad köksmodul passar bra. Har man inget köksskåp går det lätt att skruva ihop en låda av kryssfaner. Skåpet bestämmer måttet på vedlåren, det finns inget standard.

Skåpet till Strömsös vedlår är byggt av 15 mm tjock kryssfaner. Skåpet har två sidor, ett bakstycke och lister upptill som håller ihop skåpet.

Jim Björni i Strömsös verkstad
Bildtext Lådans sidostycke smalnar av nertill.
Bild: Yle/Strömsö

Lådan smalnar av nertill

För att lådans skall gå att fälla ut måste övre delen på sidorna vara rundade. Det är skåpets öppning som bestämmer hur rundningen skall se ut.

Bakstycket får sticka upp ett par centimeter så att lådan stoppar mot framlisten i skåpet.

Det är också viktigt att bakstycket på lådan lutar så att lådan smalnar av nedtill. Den här lutningen gör att det inte kan bli så mycket tyngd i den bakre nedre delen.

Rätt byggd gör tyngden av veden så att lådan lätt faller framåt, ur skåpet, då man drar i handtaget.

Pärlspont får nytt att se gammalt ut

Den här vedlåren skall se gammal ut och till det finns ett bra knep: pärlspont. Man kan klä in vilket modernt köksskåp som helst med pärlspont och så ser det ut att vara 100 år gammalt.

Pärlspont
Bildtext Pärlspont
Bild: Yle/Juha Leskelä

Det är bra att grundmåla pärlspont panelen innan man spikar fast den. När panelen under vissa årstider krymper, ser man annars ljust trä i skarven mellan panellisterna.

Slutfinishen av grinande girar och springor kan man göra med akrylmassa. Det är en produkt som får vilken snedsågares hörnfogar att se proffsiga ut, "missä puusepän mitta heittää sen akryylimassa peittää", säger man på finska.

Ett kök med vedlår och krukväxter.
Bild: Yle/Juha Leskelä