Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skarpa motsättningar när grillandet av Trumps domarkandidat kom igång: “Miljontals amerikaner kan bli av med hälsovården vid värsta möjliga tidpunkt”

Från 2020
Amy Coney Barrett under den första dagen av senatsutfrågningen för hennes domarutnämning.
Bildtext Domarkandidaten Amy Coney Barrett bar munskydd under nästan hela den första utfrågningsdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Senatsutfrågningen av domaren Amy Coney Barrett inleddes på måndagen i skuggan av coronarädslor.

Utfrågningen sker i senatens justitieutskott, där många av ledamöterna är ålderstigna.

En handfull utskottsmedlemmar deltog i förhören på distans, efter att två republikanska senatorer i utskottet - Mike Lee och Tom Tillis - nyligen testat positivt för covid-19.

Lee var fysiskt närvarande i utskottslokalen med ett intyg från sin läkare om att han är smittfri, medan Tillis deltog på distans.

- Covid-19 är ett verkligt problem i USA, sa utskottets ordförande, South Carolina-senatorn Lindsey Graham, i sitt öppningsanförande.

- Men vi har ett land som måste gå vidare under trygga tecken, tillade Graham.

Hårda politiska motsättningar bäddar för tuff utfrågning

De politiska insatserna inför utnämningen är höga.

Amy Coney Barrett är president Trumps kandidat till den högsta domstolen, efter att den liberala domaren Ruth Bader Ginsburg avled för en knapp månad sedan.

Ifall Barrett utnämns kommer den nio medlemmar starka högsta domstolen att få en konservativ majoritet med 6 mot 3, vilket bäddar för att domstolens beslut med stor sannolikhet kommer att färgas av konservativa lagtolkningar under flera år framöver.

Demokraterna har i flera veckor riktat hård kritik mot republikanernas plan på att driva igenom utnämningen i rekordsnabb takt före presidentvalet, men saknar i praktiken medel att förhindra en utnämning.

- Vi har inte något hemligt och finurligt sätt att förhindra den här ojusta processen, erkände demokratiska senatorn Amy Klobuchar.

Utfrågningen i justitieutskottet kommer att pågå fram till denna veckas torsdag.

Graham och republikanerna planerar att rösta om Barretts utnämning i justitieutskottet på torsdag nästa vecka vilket kunde möjliggöra en avgörande omröstning i senaten - där republikanerna har majoritet - den 26 oktober, bara en vecka före presidentvalet.

Demokraterna utmålade Barrett som ett hot mot Obamacare - republikanerna hyllade sin kandidat

De politiska motsättningarna kring Amy Coney Barretts utnämning blev tydliga redan under den första dagen, som präglades av öppningsanföranden från utskottets medlemmar.

Demokraterna kritiserade konservativa Barrett för att utgöra hot mot många amerikaners tillgång till hälsovård. Hon har som juridikprofessor kritiserat Obamacare för att innehålla element som strider mot konstitutionen. Obamacare har hittills överlevt två upphävningsförsök från republikanernas sida, men reformen kommer till ny behandling i högsta domstolen bara en vecka efter presidentvalet.

- De försöker utnämna en domare i tid för att hinna riva upp hälsovårdsreformen, sa demokraten och vicepresidentkandidaten Kamala Harris i sitt anförande och varnade för att Barrett kommer att äventyra allt som Ruth Bader Ginsburg kämpade för.

- Om de lyckas kan miljontals amerikaner bli av med sin hälsovård vid värsta möjliga tidpunkt, tillade Harris som deltog i förhöret på distans.

Republikanerna fokuserade på att berömma Barretts meriter och tona ner hotbilder som demokraterna förde fram.

- Hennes uppgift är att tala om lagen och hur den tillämpas, vare sig det handlar om vapen, hälsovård, abort eller kampanjfinansiering, sa Lindsay Graham.

Flera republikanska senatorer med Graham i spetsen viftade också bort demokraternas argument om att utnämningen skulle strida mot god sed eller folkviljan, fastän bara några veckor återstår till presidentvalet och nästan tio miljoner amerikaner redan röstat på förhand.

- Det finns inget olagligt med denna process, sa Graham

- Vi fyller en vakans i domstolen som uppstått efter en tragisk förlust av en stor kvinna. Och vi kommer att fylla vakansen med en annan stor kvinna. Det handlar om att senaten gör sitt grundlagsenliga jobb.

Amy Coney Barrett: Amerikanerna förtjänar en obunden högsta domstol

Måndagen var också en första chans för Amy Coney Barrett att presentera sig för amerikanerna.

Hon bar svart munskydd under nästan hela behandlingen och höll ett eget anförande som varade i tolv minuter.

Barrett sa att politiska beslut ska fattas av folkvalda politiker och inte av en domstol.

- Amerikaner med varierande bakgrund förtjänar en obunden högsta domstol som tolkar konstitutionen såsom den är författad.

Opinionsundersökningar visar att det amerikanska folket är delat i synen på vem som bör utnämna en ny domare till högsta domstolen.

En liten majoritet av anser dock att den kandidat som vinner presidentvalet bör ha rätt att genomföra utnämningen, vilket kan innebära att Barretts sannolika utnämning före valet inte faller i god jord hos en stor del av väljarna.

Källor: AP, Washington Post, NPR, New York Times.

Diskussion om artikeln