Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jättevärvningen i NHL – stjärnbacken Alex Pietrangelo får monsterkontrakt och byter klubb: "En av de fem bästa backarna i sporten"

Från 2020
Alex Pietrangelo i St. Louis.
Bildtext Alex Pietrangelo byter klubb efter tolv år i St. Louis.
Bild: All Over Press

Det största tillgängliga namnet på NHL:s spelarmarknad har bytt klubb. För ett drygt år sen var Alex Pietrangelo titelhjälte i St. Louis – nu är han klar för Vegas Golden Knights.

Övergångskarusellen i NHL snurrar för fullt – och i natt löstes en av de allra mest penningstinna affärerna.

Alex Pietrangelo lämnar St. Louis Blues – ett drygt år efter att han som lagkapten lyfte Stanley Cup-bucklan. Nu ska den kanadensiske backen spela för Vegas Golden Knights.

Pietrangelo var spelarmarknadens största backnamn och nu har han skrivit på ett riktigt lukrativt avtal. Hans sjuåriga kontrakt med Vegas är totalt värt över 61 miljoner dollar (drygt 50 miljoner euro).

Årslönen landar på 8,8 miljoner dollar och enligt kanadensiska TSN är det en av de största lönerna som en NHL-back har.

– När vi tittade på möjligheterna att spetsa laget hittade vi en väldigt ovanlig chans att värva en klasspelare. Vi frågade oss om det här gör laget bättre. Förbättrar det här våra chanser att gå för titeln? Vi tror verkligen att det gör det, säger Vegas GM Kelly McCrimmon enligt nordamerikanska medier.

– Han är en av de fem bästa backarna i sporten.

Värvade från Boston

Pietrangelo spelade tolv säsonger i St. Louis. Våren 2019 var den absoluta höjdpunkten när laget reste sig från botten och gick hela vägen till en sensationell titel – organisationens första Stanley Cup.

Alex Pietrangelo lyfter bucklan.
Bildtext 2019 blev Pietrangelo mästare med St. Louis.
Bild: /All Over Press

St. Louis hade gärna förlängt med 30-åringen, men enligt klubbchefen Doug Armstrong hittade man inte en lösning.

Förra veckan värvade St. Louis backen Torey Krug från Boston. Krug skrev på ett långt kontrakt.

– Det är inte sista gången som det går så här i NHL. Vi respekterar Alex, han är en av vår klubbs bästa spelare någonsin, säger Armstrong.

Fleury stannar

Samtidigt meddelade Vegas att de trejdar Nate Schmidt till Vancouver. Klubben var tvungen att släppa Schmidt för att få in Pietrangelo under lönetaket.

Tidigare lämnade också Paul Stastny Vegas för spel i Winnipeg.

Vegas förväntas ändå släppa någon spelare till för att ha lönerna i balans inför nästa säsong. I samband med nattens affär satte McCrimmon ändå punkt för spekulationerna om att målvakten Marc-Andre Fleury ska lämna.

Fleury och svensken Robin Lehner bildar målvaktspar i Vegas.

– Målvaktsspelet är väldigt viktigt – och de är våra målvakter, säger McCrimmon.

Diskussion om artikeln